Tři ohniska včelího moru si vyžádala likvidaci včel

Tři ohniska včelího moru si vyžádala likvidaci včel
ilustrační foto

Medu je málo a ještě přijde taková pohroma. Tak nejspíš uvažují všichni ti, kteří museli zcela nedávno zlikvidovat svá včelstva. V regionu to bylo na třech místech!

Obdobná písnička každým rokem - včelstva končící v ohni. To je situace, která nastala i v letošním roce. Zcela nedávno, na třech místech okresu, museli včelaři likvidovat své chovy. Důvodem byl mor včelího plodu. Oči pro pláč tak zůstaly chovatelům ve Stražisku, Pěnčíně a Nivě. Ředitel Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj Aleš Zatloukal vyhlásil, v celém kraji mimořádná veterinární opatření.

„Bylo to nutné. Měli jsme záchyt u třech chovatelů a deset včelstev muselo být zlikvidováno. Naše nařízení řeší ochranná pásma kolem těchto ohnisek. Teď musí všichni, v těchto pětikilometrových oblastech, dodržovat určitá pravidla,“ vysvětlil Zatloukal a doplnil, že opatření mimo jiné nařizuje chovatelům kontroly jak úlů, tak i včelstev.

„Včelaři se musí řídit přísnými pravidly, a pokud objeví nákazu v ochranném pásmu, ihned nám ji musí nahlásit. Při zanedbání tohoto nařízení nastupuje vysoká sankce a problémy. Osobně ale nevěřím, že by nařízení někdo obcházel. Jde o prestiž mezi samotnými včelaři,“ nastínil Zatloukal. Mor včelího plodu je nebezpečná nákaza postihující zavíčkovaný včelí plod. Původcem této nákazy je bakterie Paenibacillus larvae.

„Nákaza se šíří infikovanou potravou včel, zalétlými včelami a roji, loupeží, infikovanými plásty, úly a včelařským příslušenstvím. Nákazu mohou rozšiřovat i roztoči a jiní škůdci. V zevním prostředí velmi odolné spory původce nákazy se dostanou s potravou do trávicího traktu larev včel, kde vyklíčí, pomnoží se, zničí buňky žaludeční výstelky a proniknou do tělesných tkání. Výrazné příznaky se projeví až u zavíčkovaného plodu,“ vysvětlil ředitel Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj Aleš Zatloukal. (kaa)

Ilustrační foto: HZS

Poslat nový komentář