Lupénka trápí 250 tisíc Čechů, rady lékařů nabízí internetová poradna

Lupénka trápí 250 tisíc Čechů, rady lékařů nabízí internetová poradna
ilustrační foto dermanet.cz

 

Začíná to jako běžné kožní onemocnění, pokud se však lupénka neléčí, může člověka zcela vyřadit ze společnosti. Přispět ke změně má nová online poradna bezlupenky.cz, kterou zřídili kožní experti.

Na 250 tisíc Čechů zná problémy, které život s lupénkou přináší.  Zánětlivé  nemocnění postihuje kromě samotné kůže i nehty a klouby ve formě psoriatické artritidy. Hodně stresující je ale i psychický dopad onemocnění.

„Lupenka je největší zlo mého života, mám ji několik let na 60% těla. Stydím se za to, pořád se na něco vymlouvám, schovávám, uklízím to svinstvo, co ze mě padá. X let bojuji sám se sebou, abych tuto odpornou hnusnou nemoc přijal jako fakt. Žádná mastička ani bioléčba vám nepomůže, pokud jste z téhle nemoci tak psychicky na dně, jako já,“ postěžoval si jeden z nemocných. I podle lékařů je právě psychika velmi důležitá. Bez pomoci odborníků se proto pacienti neobejdou. Navíc hrozí i další nebezpečí. Lupénka sice není nakažlivá, ale je dědičná.

„Vloha k lupénce se dědí, je  trvalá. Ale jednotlivé projevy onemocnění potlačit umíme. Záleží ale na tom, o jaký typ lupénky se jedná,“ vysvětlila  Jorga Fialová z Dermatovenerologické klinika 2. LF a Nemocnice Na Bulovce.  

Nová online poradna má pomoci pacientům hlavně překonat strach. Na webu www.bezlupenky.cz najdou rady kožních lékařů a odborníků, díky kterým by měli sociální bariéry lépe překonávat.

Vyléčit lupénku ale lékaři zatím neumí. (ber)

Poslat nový komentář