Na lyžařském výcviku se zranilo dítě. Učitelka selhala, tvrdí rodiče

Na lyžařském výcviku se zranilo dítě. Učitelka selhala, tvrdí rodiče
Ilustrační foto sms

Před několika týdny absolvovali žáci ZŠ Plumlov lyžařský výcvik. Jedna z dívek se měla zranit při pádu na svahu, dozorující učitelka podle rodičů ale celou věc bagatelizovala. Dívku trpící bolestmi hlav nakonec odvezli domů rodiče. Lékařka u ní diagnostikovala otřes mozku, zhmoždění krční páteře. Rodiče se proti postupu pedagožky chtějí bránit.

Nic se nestalo, tvrdila učitelka

Dívka měla na lyžařském výcviku upadnout. „Podle svědků i jejího vyprávění upadla a celý svah sjela po zádech. I když měla přilbu, hlavou doslova mlátila o zem. Dole jí pomohl vlekař, učitelka se za ní nerozjela. Jen volala, zda dcera žije,“ popsal redakci otec dívky. Jeho dceři pedagogický dozor neuvěřil bolest hlavy a nevolnost ani následující den. „Dcera proto volala ženě, co se stalo a jak jí je. Pedagožka pád bagatelizovala, nakonec ale, až po 24 hodinách, dceru odvezli k místnímu pediatrovi. Ten ji osobně odvezl do šumperské nemocnice, kde se podrobila řadě vyšetření včetně rentgenu. Diagnóza – zhmoždění krční páteře, zhmoždění lebky a otřes mozku,“ dodal otec s tím, že dceru odvezli domů a navštívili s ní plumlovskou dětskou lékařku Danu Krychtálkovou.

Není simulantka ani hysterka

„Dívku ke mně do ordinace dovedli příbuzní. Už na první pohled bylo patrné, že trpí silnými bolestmi a jakýkoli pohyb včetně chůze jí činí velké problémy,“ popsala redakci lékařka Dana Krychtálková, která čtrnáctiletou dívku ošetřuje od dětství. Poslala ji i na neurologické vyšetření a CT mozku. „Potřebovala jsem vyloučit krvácení do mozku, které se naštěstí neprokázalo,“ dodala lékařka s tím, že dívka ani po třech týdnech od pádu není v pořádku. „Mohou nastat další komplikace, může se projevit schizofrenie a podobně. Při úrazech hlavy je obrovské nebezpečí a následky bývají trvalé,“upozornila Krychtálková.

Ze strany školy se měla dozvědět, že problém zveličuje a dívka příznaky simulovala. S tím lékařka nesouhlasí. „To děvče znám od malička, je pohodové, žádný úkon nikdy neneslo s hysterickou reakcí. A to, jak se při vyšetření nejen u mne projevovala, prostě simulovat nelze. To jsou skutečné příznaky vážného zranění hlavy,“ oponuje škole.

Snaží se zanedbání ututlat, říká rodina

„Dceřiným spolužákům sebrali ve čtvrtek mobily, aby nemohli volat domů a o dceřině úrazu vyprávět, což jsem se dozvěděl od jedné z matek, jejíž dítě bylo s dcerou na výcviku. Dětem nakázali, aby se o celé události nezmiňovaly, nebo ji popsaly tak, že holce se nic nestalo a pád nebyl vážný,“popsal dívčin otec situaci. Byl rovněž ve škole, kde požadoval vysvětlení. “Neuspokojilo mne a rozhodně to tak nenechám. Učitelé za děti na takových akcích přebírají plnou zodpovědnost. Její zranění mohlo být i smrtelné, přesto škola vinu popírá,“dodal.

"Myslím si, že učitelka měla okamžitě volat rychlou a nenechat holku 24 hodin bez lékařského dohledu. Druhá učitelka mi zase tvrdila, že zná anatomii a dceři nic nebylo! Jak to může tvrdit člověk, který má pedagigické a ne lékařské vzdělání, prostě nechápu," dodal otec.  

Ředitelku ZŠ Plumlov redakce několikrát marně kontaktovala. Výsledkem byla lakonická odpověď. „Nezlobte se, ale po předchozích zkušenostech bez komentáře,“odpověděla nakonec Dagmar Zapletalová.

Podle pracovníků záchranky i jiných pedagogů, které redakce oslovila, je při podobných zraněních nutnost přivolání odborné pomoci naprosto samozřejmá. „Nikdy nevíte, jaké zranění dítě mohlo utrpět, byť není na první pohled patrné. Jezdím na zájezdy, lyžařské kurzy a výlety se svými žáky už přes dvacet let a tohle bych si nikdy nedovolila. Ať vyšetření prokáže, že dítěti se nic nestalo,“ konstatovala jedna z oslovených učitelek.

O dalším vývoji kauzy budeme informovat. (ber)    

 

Komentáře

Dobrý den. V celém článku je celá řada přibarvených skutečností. Svah měří asi 220m zajímalo by mě jak se žačka která stojí poprvé na lyžích dostala až na vrchol sjezdovky. Sedačková lanovka tam není. A jelikož vím jak to paní učitelka praktikuje nechá dítě vyšlápnout pěšky asi 25m chce vidět co na lyžích dokáže. Upozorňuji že svah je v této části hodně mírný. Otřes mozku žádné odborné vyšetření neprokázalo. Myslím si že nemocnice v Šumperku má o hodně víc zkušeností než místní paní doktorka. Navíc byla na kurzu zdravotnice o které je známo že je pečlivá a svědomitá. A SMS zpráva kterou jste jistě přitáhly hodně čtenářů tak nevím jak vy ale já bych jel pro své dítě hned a ne až za 12 hodin. Z vašeho článku je patrné že informace které máte jsou typu jedna babka povídala. Místní paní "doktorka" by se měla raději zamyslet proč od ní někteří rodiče odcházejí. Pro Vás učitele, věnujte se raději svým blízkým nestojí Vám to za to. Ještě jednu poznámku paní učitelka dělá několik let řadu akcí ve svém volnu ještě se nestalo aby někdo napsal něco hezkého. Asi proto že špína se lépe pamatuje . Kolik asi stojí čisté svědomí. Jsem zvědav milé novinky jestli celou věc uvedete na pravou míru. ten kdo Vám podal informace typu " sjela takřka celou zledovatělou sjezdovku" je sprostý lhář.

Článek je jedna velká lež! Zaujatost proti paní učitelce je evidentni. Děláte z komára velblouda. Ja bych tady chtěla pochválit paní učitelku za jeji snahu deti vest ke sportu, kultuře a jiným aktivitám, nejen těm školním. A ze jich tedy pro deti a školu děla! To je důležité! Akce typu lyžařský výcvik vždy nese riziko úrazu, a bohuzel se tak i stalo. Paní učitelka je zkušený pedagog, a ja věřím, ze vse řešila s rozumem a v dobre víře. Asi jen neni tak histericka, jako jsou rodiče a doktorka..... Zraněné dívce přeji brzké "uzdravení" a paní učitelce pevné nervy. Stojíme při Vas a tímto dekuji za vas přístup.

Ti co znají Plumlov, tak moc dobře vědí, že si paní doktorka přihřála polívčičku, protože boje mezi doktorkou a školou neberou konce. Kdyby to bylo s holkou tak vážné, jak to tady bulvár líčí, tak si ji nechají jednoznačně na pozorování v Šumperku. Doufám, že se paní učitelka nenechá otrávit zakomplexovanou doktorkou a tímto nafouknutým článkem.

Potrefená husa se ozvala. Zanedbání učitelky bude mít následek. Konečne se ozval nekdo, kdo se nebojí jít proti takovým sobcům a namyšlenců, že spolky všechnu moudrost. Jo boží mlýny melou pomalu ale Přeji paní doktorce a rodičům at se nevzdávají.

Článek je žumpa lží a výmyslů zamindrákované lékařky. Pro učitele je lepší nic navíc ve škole nedělat. Protože to co děti vůči nim dovolí je už přes čáru. Jsou obrazem rodičů svých (Aká matka taká katka)

Poslat nový komentář