Od smrti prvního českého starosty Prostějova uplynulo 115 let

Od smrti prvního českého starosty Prostějova uplynulo 115 let
Foto MMP

 

Karel Vojáček stál v čele Prostějova od roku 1892 do roku 1898. Za dobu svého starostování zřídil gymnázium a vyšší školu, nechal postavit I. obecnou školu dívčí na Rejskově třídě, zlepšil zdravotnictví, inicioval vznik městské elektrárny a nového hřbitova. Je po něm pojmenováno náměstí a jeho i manželku Karlu připomíná pomník. V úterý uplynulo 115 let od jeho úmrtí.

Karel Vojáček studoval gymnázium v Olomouci, poté lékárnictví v Praze a vědomosti čerpal i v Mnichově, Paříži a Curychu. Po návratu do Prostějova převzal lékárnu U Černého orla. Starostou se stal v roce 1892. „O dva roky později byl za město Prostějov zvolen poslancem do zemského sněmu proti odrodilci Janu Zajičkovi. V čele města stál do roku 1898, kdy se už nedal zvolit starostou," uvedla mluvčí magistrátu Jana Gáborová..

Ve své závěti věnoval Karel Vojáček prostějovské obci jeden dům a osmdesát tisíc zlatých na dobročinné a národní účely. Krátce po svém manželovi zemřela i Karla Vojáčková a jejich společný odkaz posloužil jako základ pro financování stavby Národního domu. Náměstí, na kterém stojí, nese jeho jméno. (red)

Poslat nový komentář