Miroslav Pišták opět primátorem. Až v druhém hlasování

Miroslav Pišták opět primátorem. Až v druhém hlasování
ilustrační foto

Až v druhém hlasování byl primátorem města na dnešním jednání zastupitelstva zvolen Miroslav Pišťák. Jeho volbu potvrdilo 18 hlasů. Zvítězil tak nad opoziční kandidátkou Hanou Naiclerovou. Radniční koalici v Prostějově vytvořila vítězná ČSSD s hnutím PéVéčko a KSČM. V radě města tak poprvé od roku 1989 usednou komunisté. 

Kvůli špatnému hlasování náměstků Ivany Hemerkové a Zdenka Fišera se dlouho řešilo, zda bude volba vedení radnice veřejná nebo tajná. Koalice zřejmě z obavy o většinu jediného hlasu zkoušela proválcovat veřejné hlasování, ale napoprvé jí to nevyšlo. Až zpochybnění hlasování Jaroslavem Faltýnkem vedlo k opakovanému rozhodování a úspěchu koaličního návrhu na veřejnou volbu. Ani to ale koalici příliš nepomohlo, protože Miroslav Pišťák v první volbě primátora dostal jen 17 místo potřebných 18 hlasů. Zde zase údajně pochybila za KSČM zvolená Ivana Copková. Prohlásila své hlasování za zmatečné a Miroslav Pišťák, který netradičně řídil svou vlastní volbu, nechal tedy volbu opakovat. V opakované volbě už Pišťák o hlas prošel.  V čele města stanou i nadále Alena Rašková (ČSSD) coby první náměstkyně, Zdeněk Fišer (ČSSD), Jiří Pospíšil (PéVéčko) a Ivana Hemerková (PéVéčko). Všichni tuto pozici zastávali i v minulém volebním období. Uvolněným členem městské rady pro dotace, který za tuto funkci bude pobírat plat, byl zvolen Jaroslav Šlambor z KSČM. Dalšími členy rady jsou Bedřich Grulich (ČSSD), Alois Mačák (ČSSD), Pavel Smetana (ČSSD) a za KSČM  Josef Augustin a Václav Šmíd.  Hnutí ANO, které ve volbách v Prostějově skončilo druhé, zůstalo v opozici. (ber)

Komentáře

Jak velké skříně musí mít tato squadra, aby se tam vlezli všichni  kostlivci nebo je to jinak a opravdu není v Prostějově nikdo schopnější ?

Poslat nový komentář