Chceme větší transparentnost a on-line přenosy, žádali zastupitelé

Chceme větší transparentnost a on-line přenosy, žádali zastupitelé
ilustrační foto

 

Na prvním jednání nového prostějovského zastupitelstva zazněla řada návrhů, směřujících ke zlepšení práce vedení města. Neuspěl ale žádný z nich.

Opoziční zastupitelé vystoupili hned s několika návrhy na změnu. První se například týkal větší transparentnosti radnice, druhý možnosti on-line přenosů ze zastupitelstva. Ani jeden ale zastupitelstvem neprošel. Zatímco v prvním případě se odpůrci oháněli například obchodním tajemstvím, v druhém to byla ochrana osobních dat. „Online přenosy ze zastupitelstev jsou zcela běžné v řadě měst, v Prostějově ovšem jako vždy velký problém,“ posteskl si Jan Navrátil ze Změny pro Prostějov. "I v uplynulém volebním období jsme měli na programu rady různé body týkající se větší otevřenosti radnice, které navrhoval Pavel Burša. Bohužel se nepodařily prohlasovat", uvedla k dané problematice i bývalá radní Milada Sokolová.

Transparentnost znamená průhledné a veřejně přístupné jednání ze strany města. Postupy mají být co možná jednoduché a srozumitelné i neodborníkům, o každém rozhodování a zacházení se svěřenými prostředky mají existovat účty, zápisy, usnesení atd., které mají být veřejně přístupné. V našem městě je to problém. Něco je zveřejněno pozdě, něco tak, že to nalezne jen velmi trpělivý člověk.

„Chystal jsem se na zastupitelstvo s tím, že si přečtu nejen program, ale i návrhy jeho změn. Než jsem s k tomu na webu města propracoval, zabralo mi to asi půl hodiny. To je jedna z věcí, která mi nesmírně vadí. Vše je údajně zveřejněno, ale kde? I obce jako Tištín mají přehlednější stránky, než Prostějov,“ zlobil se Roman Novák. (red)

Komentáře

Každý z občanů by měl mít co nejvíce usnadněnou možnost ke kontrole svého jednání , toho , které vyplává z jeho funkce. Veřený přenos a hlasování by mělo být lehce dohledatelné celé volební období. Protože chci volit podle činů a ne podle slibů. Jestli ostatní ne, je jejich věc. Jestli Rosťa nesouhlasí, je jeho, věc. Pak nashle v totalitě. bob

Komanči, komanči a zase jen komanči... Fuj, chce se mni zase zvracet....

Poslat nový komentář