Bude mít Prostějov několik samospráv?

Bude mít Prostějov několik samospráv?
ilustrační foto Jakub Bureš

Zastupitelé se na svém pondělním jednání dotkli otázky decentralizace Prostějova. S návrhem na rozdělení města na několik samosprávných celků přišel Martin Hájek, člen Spolku za Staré Vrahovice. Zastupitelé nakonec rozhodnutí odložili na své další jednání. Nejdříve je třeba vypracovat potřebné analýzy.

Předkladatel Martin Hájek argumentoval tím, že rozdělení města na několik samosprávných celků by byl krok jdoucí blíže k obyvatelům města. Podle jeho slov by řešení případných problémů bylo více efektivní. Mluvil o výhodách tohoto kroku. „Město by při takovém uspořádání mělo okamžitou zpětnou vazbu, lidé by se více zapojili do veřejného dění,“ apeloval, mimo jiné, ve svém vystoupení.
„Musím říci, že tuto věc je třeba dobře promyslet. Dovoluji si proto tento bod odložit na únorové jednání zastupitelstva a to proto, aby se mohl vyjádřit odbor finanční a právní k tomu, jaké případné následky by tento krok mohl mít,“ uvedla primátorka města Alena Rašková, která míní, že decentralizace se týká spíše velkých měst jako třeba Praha, Brno či Ostrava. „Nejsem si jistá, zda město, kde se zná každý s každým, se má decentralizovat.“
„S kým z občanů jste v jednotlivých částech města jednali? Prošel jsem setkání s občany včetně Vrahovic, odkud návrh prochází a nikde jsem se s touto záležitostí nesetkal. Tato iniciativa je ryze účelová, politická," reagoval koaliční radní Jaroslav Šlambor.
Podle opozice je zde návrh proto, aby se tato věc začala alespoň řešit. Zastupitel Petr Kapounek z koalice Změna pro Prostějov míní, že je třeba nepromarnit čas a případné referendum k možné decentralizaci připravit na čas krajských voleb, které budou v příštím roce. Více podílu obyvatel na rozhodování by, podle něj předešlo situaci, které město čelilo při osamostatnění Držovic.
K potřebným analýzám, které navrhla primátorka Alena Rašková, se připojil také František Filouš z politického hnutí ANO. „Připojuji se k tomu, aby se skutečně zpracovala cestovní mapa. Je třeba udělat ekonomickou, právní a finanční analýzu všech kroků, které jsou nezbytně nutné a udělat také analýzu toho, kde budou nevýhody. Pak se teprve lze kvalifikovaně rozhodovat.“ (zdroj MMP)

Komentáře

Pan koaliční radní Paed.Dr. Jiří Šlambor neví, co občané říkali třeba v Domamyslích, neboť je zcela evidentní, že část jednání prospal. Inu, když musí ráno brzy vstávat, aby se ze Skalky, kde nebydlí, jen "nocuje", dostal do práce v Prostějově, není divu, že ho odpoledne přepral Hypnos. (Bůh spánku přepral komunistického ateistu, život tropí hlouposti!)

Poslat nový komentář