Druhý ročník krajské soutěže o titul AKTIVNÍ OBEC zná vítěze. Je jím Prostějov!

Druhý ročník krajské soutěže o titul AKTIVNÍ OBEC zná vítěze. Je jím Prostějov!
ilustrační foto

V Olomouckém kraji zvítězilo město Prostějov. O vítězi rozhodovala celková výtěžnost sběru v červených kontejnerech za dané období a intenzita medializace témat souvisejících s recyklací elektrozařízení v tisku nebo v on-line médiích. Třídit obalové odpady je už každodenní rutinou většiny českých domácností, v třídění elektroodpadu se ve všeobecnosti poněkud zaostává. Ne však v Prostějově. 

„Je třeba říci, že soutěž nezvýhodňuje větší města, kde je kontejnerů více a nediskriminuje obce, kde je třeba jen jeden. Klíčovým kritériem je výtěžnost v kilogramech na obyvatele,“ uvedl primátor města Prostějova František Jura, který soutěž vnímá jako jasný signál toho, že lidem není jedno, kde žijí.

„Rád bych občanům Prostějova za třídění elektroodpadu poděkoval. Ocenění, které jsme získali, patří zejména jim,“ uvedl první náměstek primátora Jiří Pospíšil s tím, že za druhý ročník krajské soutěže AKTIVNÍ OBEC získal Prostějov tři tisíce korun.

„Peníze poslouží ke zlepšení nakládání s odpady. Někde ještě drobné elektro a baterie končí v komunálním odpadu, místo aby je lidé vhazovali do specializovaných červených kontejnerů, nebo je odnášeli na sběrné dvory, odkud putují k recyklaci. V Prostějově jsme ale na velice dobré cestě. Děkuji všem, že jsme v Olomouckém kraji na špici," uzavřel Pospíšil.

Celorepublikový vítěz pak získá částku 20 tisíc korun.

Příští ročník soutěže bude odstartován opět v průběhu jara 2019. (red)

Poslat nový komentář