O osudech buků u Mariánského sloupu rozhodne správní řízení

O osudech buků u Mariánského sloupu rozhodne správní řízení
Foto ber
Další fotky: 
O osudech buků u Mariánského sloupu rozhodne správní řízení

O osudu dvou buků, které rostou přímo u Mariánského sloupu na náměstí TGM v Prostějově, se vedou už nějaký čas vzrušené debaty. Na posledním jednání zastupitelstva jejich pokácení důrazně žádal zastupitel Petr Kousal z KDU ČSL. Podle magistrátu o jejich osudu rozhodne správní řízení.

Tři sta let starý Mariánský sloup byl zrestaurován v loňském roce. Už tehdy bývalý primátor Miroslav Pišťák upozorňoval na fakt, že oba stromy, které rostou v jeho blízkosti, mu trvale škodí. „Musíme se rozhodnout, co je důležitější. Zda šedesát let staré stromy, které zde byly vysazeny „na truc“, aby na sochu nebylo vidět z radnice, nebo barokní památka, která patří k nejhodnotnějším v našem městě,“ uvedl už vloni Pišťák.

Jeho slova potvrdil i šéf prostějovských památkářů Marek Perůtka. “Spleť kořenů obou buků jednak narušuje statickou soudržnost soklu vysokého sloupu a kromě toho již podstatně vychýlila dva z ochranných pilířků, do nichž je zakotven masivní železný řetěz. Povrch sousoší budou i nadále obrušovat a mechanicky poškozovat dorůstající větve, vegetační produkty obou stromů nepřestanou ulpívat na povrchu sousoší a s jarem znovu vytvoří živný substrát pro další rozrůstání mechů a lišejníků,“ vysvětlil Perůtka.

Jenže ve správní řízení město dostalo zákaz oba houbou nakažené stromy pokácet. „Odvolali jsme se na odbor životního prostředí Olomouckého kraje. Ten celý případ vrátil zpět našemu odboru, který se zabývá odstraněním alespoň toho více poškozeného stromu,“ sdělila zastupitelům náměstkyně primátorky Ivana Hemerková.

Podle mluvčí Jany Gáborové ještě řízení nebylo ukončeno. (ber)

Poslat nový komentář