Město vyčlení novou plochu pro sprejery

Město vyčlení novou plochu pro sprejery

Tento týden se strážníci setkali s dalším případem sprejerství. Zadrželi devatenáctiletého mladíka, dva mladistvé a jednu čtrnáctiletou dívku pro podezření z trestného činu Poškození cizí věci, a to postříkáním zdi na ulici Jihoslovanská. Vedení města se rozhodlo, že s tímto typem vandalismu skončí a vyčlení pro tuto tvorbu samostatnou plochu.

Šestnáctiletý hoch si půjčil od devatenáctiletého kamaráda sprej a vytvořil na zdi nápis "Co jeee ...!". Byl proveden černou barvou o velikosti cca 30 x 140 cm. K dopadení dopomohla dobrá práce strážníků na operačním středisku, kteří za pomoci městského kamerového systému navedli hlídku k „ povedené skupině“. Celé jejich jednání bylo zaznamenáno. Po zajištění výtečníků i s doličným předmětem, který měli u sebe byla přivolána Policie ČR, která si událost převzala k dalším opatřením.

Majitelé nemovitostí však může uklidnit, že se zástupci města rozhodli pro sprejery vyčlenit místo, kde by se mohli umělecky vyžít. "Nedávno jsem přijal dva mladé lidi, kteří mne požádali o plochu pro tvorbu graffiti. Rozhodli jsme se, že toto místo vyčleníme někde v okrajové části města, rozhodně ne v památkové zóně nebo blízko kulturních objektů," uvedl starosta Miroslav Pišťák, který také dodal, že nesouhlasí s vandalismem. "Pokud si někdo opraví dům a pak přijde nějaký "čmáral" a poničí mu majetek, co si o takovém člověku mám myslet?" dodal starosta. Vedení města však chápe, že graffiti jsou v dnešní době součástí umělecké tvorby a proto se mladým lidem snaží vyjít vstříc. Výběr plochy bude podle starosty trvat jen několik týdnů. Až bude ve finále plocha celá zaplněná, mladí umělci si ji na své náklady zamalují a začnou tvořit znovu.

(haž)

Komentáře

slibili jste lega jsou to 2 mesice tak kde je,vymlouvate se na misto a v PV jich je tolik

Poslat nový komentář