Na používání pyrotechniky dohlíží strážníci. Město vyhlášku nemá

Na používání pyrotechniky dohlíží strážníci. Město vyhlášku nemá
ilustrační foto

Do redakce PvNovinek dorazil dotaz jednoho ze čtenářů. Poukázal na skutečnost, že mnoha Prostějovanům, zejména rodičům malých dětí a majitelům psů, vadí používání zábavné pyrotechniky. „Jsme nespokojeni, protože městská policie tento problém neřeší,“ dodal. O vyjádření redakce požádala ředitele MP Prostějov Jana Nagyho a mluvčí radnice Janu Gáborovou.

O vyhlášce se jednalo
Na červencové tiskové konferenci Rady města Prostějova přišla na řadu i petice, požadující zákaz používání zábavné pyrotechniky v určitých lokalitách města. „Zákaz užití pyrotechniky by měl platit na náměstí T.G. Masaryka, Žižkově, Libušince, Mozartově ulici a v parcích. V úvahu připadá i biokoridor Hloučela,“ informovala tehdy náměstkyně primátora Ivana Hemerková s tím, že není vyloučeno, že se počet lokalit zvýší na základě požadavků obyvatel. Běžně dostupnou zábavnou pyrotechniku si podle jejích slov může koupit kterýkoli občan starší 15 let. „Nemůžeme omezit její užívání na soukromých pozemcích, nemůžeme ji ze zákona ani zakázat na celém území města,“ dodala Hemerková. Už tehdy ale radní konstatovali, že postih hříšníků by byl problematický. “Užití pyrotechniky se špatně dokazuje,“ poukázala Hemerková. Vyhláška nakonec neprošla.

Pyrotechnickou vyhlášku město nemá. Hlídají strážníci
„Město Prostějov nemá obecně závaznou vyhlášku, která by upravovala tuto problematiku. Tato činnost je dostatečně regulována obecně závaznými předpisy, zejména zákon o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a o změně některých zákonů (zákon o pyrotechnice), který nabyl účinnosti dne 4.9.2015,“ uvedla Jana Gáborová.
„Strážníci ve výkonu služby dohlíží, aby nebyl rušen veřejný pořádek používáním pyrotechniky. Ten, kdo ji použije, se může, nikoliv vždy, dopustit přestupku proti veřejnému pořádku, znečistění veřejného prostranství, schválnosti,“ konstatoval ředitel MP Jan Nagy.
V olomouckém kraji platí omezení pro zábavní pyrotechniku ve Šternberku. Kromě oslav Silvestra a Nového roku zde musí lidé žádat město o udělení výjimky. (ber)

Poslat nový komentář