Kauza liška: Utracené zvíře mohlo mít i psinku

Kauza liška: Utracené zvíře mohlo mít i psinku
Foto MMP

Jak PvNovinky informovaly, v minulém týdnu prostějovští strážníci odchytili v Západní ulici v Prostějově lišku. Nemocné zvíře bylo následně na veterině utraceno. Co bylo příčinou jejího onemocnění, zatím není známo, mohlo jít o onemocnění stejně jako o střet s vozidlem. V České republice se ale v posledních měsících u lišek objevila nebezpečná nemoc, psinka.

„Zvířeti byla před utracením odebrána krev, která byla odeslána na rozbor", sdělila redakci strážník Jana Adámková. Podle jejích slov nebylo možné na místě zjistit, čím zvíře, polehávající na silnici, trpí. Vzteklina byla u zvířete na Prostějovsku naposledy prokázána v roce 2004.

Před dvěma týdny byly na Rokycansku odstřeleny dvě viditelně vyhublé nemocné lišky. Nechtěly se pohybovat přirozeně a zcela ztratily plachost. Státní veterinární ústav podrobil zvířata testům a zjistil u nich psinku, virové onemocnění, kterým mohou onemocnět i psi.

Psinka, známá také jako psí spalničky, je mimořádně nakažlivá a často smrtelná. „Mezi prvotní příznaky patří dýchací obtíže, výtoky z nosu a očí, záněty žaludku, ztráta srsti,“ sdělila PvNovinkám jedna z prostějovských veterinářek. Na psinku podle ní neexistuje lék, jedinou obranou je očkování.

O tom, jakým onemocněním liška ze Západní ulice trpěla, budeme informovat. (ber)  

Poslat nový komentář