Čtyři opilci skončili na záchytce. Během týdne!

Čtyři opilci skončili na záchytce. Během týdne!
ilustrační foto

Během týdne doprovázeli prostějovští strážníci čtyři podnapilé osoby do záchytné stanice. Všechno byli muži a všichni měli v dechu přes 2,5 promile.  

První opilec byl nahlášen na linku 156 dne 15. 3. 2019 v odpoledních hodinách na Bezručově náměstí. U kontejnerů na tříděný odpad se na zemi povaloval pětapadesátiletý bezdomovec. Muž vykazoval známky silné podnapilosti, samostatného pohybu nebyl schopen a sám se o sebe postarat nedokázal. Při orientační dechové zkoušce nadýchal 2,78 promile.

V sobotu po dvanácté hodině byl nahlášen prostřednictvím linky 156 další opilý muž. Dotyčný bouchal na výlohu provozovny na Jiráskově náměstí. Při řešení situace jednačtyřicetiletý muž zasahující strážníky častoval vulgárními výrazy a choval se agresivně. Jelikož se jeho agresivita stupňovala, byly použity donucovací prostředky. Muž skončil v poutech. Orientační dechovou zkouškou změřeno 2,65 promile alkoholu v dechu. K oběma opilcům přivolán na místo lékař k posouzení jejich zdravotního stavu. Ohrožen na životě selháním základních životních funkcí nebyl ani jeden. Lékařem bylo doporučeno umístění osob na záchytku. V obou případech strážníci rozhodli o převozu do protialkoholní záchytné stanice v Olomouci. 

V úterý 19. 3. 2019 po osmé hodině ranní přijato oznámení od ZZS, která si vyžádala asistenci strážníků při ošetření opilce na Janáčkově ulici. Dotyčný byl v silně podnapilém stavu. Nekontroloval svoje chování a vzbuzoval veřejné pohoršení. Při orientační dechové zkoušce přístroj zaznamenal hodnotu 2,59 promile alkoholu v dechu. I u šestapadesátiletého muže strážníci rozhodli o převozu na záchytku.

Ve středu 20. 3. 2019 v podvečer se na linku 156 obrátila servírka a uvedla, že má v provozovně muže, který jí nadává a vyhrožuje újmou na zdraví. Na místo  vyslaná hlídka muže zkontaktovala. Ani po poskytnutí součinnosti strážníků nebyl dotyčný schopen prokázat svoji totožnost. K jejímu zjištění byl předveden na obvodní oddělení PČR. "Při předvedení se snažil napadnout zakročujícího strážníka. Výzvy k zanechání protiprávního jednání neuposlechl, proto byly použity donucovací prostředky a přiloženy služební pouta. Čtyřiačtyřicetiletý muž nekontroloval své chování," doplnila Greplová. Strážníci si vyžádali příjezd lékaře k posouzení jeho zdravotního stavu a schopnosti převozu na záchytku. Po prohlídce bylo rozhodnuto o umístění agresivního muže do protialkoholické záchytné stanice v Olomouci. 

"Přestupky, kterých se všichni pánové v opilosti dopustili, byly předány k dořešení příslušnému správnímu orgánu," konstatovala Tereza Greplová. (red)

Poslat nový komentář