Dnes je Mezinárodní den pirátů

Dnes je Mezinárodní den pirátů
ilustrační foto ČT

Věděli jste, že 19. srpen je Mezinárodním dnem pirátství? Pravda, byli jsme zvyklí na Mezinárodní dny žen, horníků, družstevníků i sovětského dělostřelectva, ale piráti?

Doba pirátů začala v 17. století, kdy lodě z Ameriky přivážely do Španělska drahé kovy a jiné bohatství. A trvá dodnes, i když v jiných podobách. Jelikož se pirátství většinou odehrává v mezinárodních vodách, je stíhání pirátů i z hlediska práva dosti složité. Piráti samotní v dřívějších dobách, kromě svých kapitánů či kormidelníků, nebyli nikdy pohádkově bohatí, často trpěli hladem a umírali mladí.

V populární literatuře a filmu jsou piráti líčení jako hluční, vulgární, drsní, násilničtí a krutí mořští bandité. Mívají občas pásku přes oči, dřevěnou nohu nebo hák místo ruky, zlaté náušnice, papouška na rameni nebo při ruce nezbednou lodní opičku. Však si vzpomeňte na filmy Ostrov pokladů či Piráti z Karibiku, a těch filmů jsou samozřejmě desítky. Dnešní piráti mají místo šavlí a plachetnic k dispozici rychlé čluny, automatické zbraně, děla i rakety. V poslední době jsme svědky největších pirátských akcí mezi Tichým a Indickým oceánem, zejména na pobřeží Somálska. A oceánské pirátství proti dopravním plavidlům představuje ztráty až 16 miliard amerických dolarů.

Piráty, i když v jiném slova smyslu, známe i u nás – stahují filmy, hudbu, počítačové programy, kopírují CD disky... Ti ale dnes asi slavit nebudou. (ber)

Poslat nový komentář