Prostějov bude mít inteligentní zastávky MHD

Prostějov bude mít inteligentní zastávky MHD
ilustrační foto kodis.cz

Vybudování inteligentních zastávek městské hromadné dopravy a podání žádosti o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu projednala Rada města Prostějova. Vzniknout by jich mělo 53.

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky vyhlásilo dne 11. 2. 2016 výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu.

Podle náměstka primátorky Zdenka Fišera je předmětem projektu modernizace zastávek městské hromadné dopravy jako tzv. inteligentních zastávek. „Stane se tak prostřednictvím označníků, které budou informovat o nejbližších spojích a o předpokládaném skutečném příjezdu spoje. Systém bude monitorovat polohy autobusů a informace aktuálně zobrazovat čekajícím cestujícím,“konstatoval s tím, že projekt bude řešen v rámci tří etap. „V první etapě budou modernizovány označníky na hlavních trasách, další dvě etapy budou řešit osazení inteligentními označníky zbývajících zastávek ve městě,“vysvětlil Fišer.

Do projektu bude zahrnuto celkem 53 zastávek s 98 označníky a 2 informačními tabulemi. Předpokládané náklady projektu 12 milionů korun, výše dotace činí 85 procent. Žádosti o dotace jsou přijímány do 30. 6. 2016. (ber)

Poslat nový komentář