Stát chce půjčovat na bydlení miliony. Mladým párům

Stát chce půjčovat na bydlení miliony. Mladým párům
ilustrační foto znak MMR

Až dva miliony korun na úrok 1,75 procenta. Takovou nabídku chce předložit Státní fond rozvoje bydlení párům do 36 let ještě letos. Program se jmenuje Bydlení mladých a ministerstvo pro místní rozvoj ho chce v březnu předložit ke schválení vládě.

„Na nákup nebo výstavbu rodinného domu půjčíme párům až dva miliony korun, na nákup bytu 1,2 milionu. Neřešíme Prahu, ale mimopražské oblasti, to by mladým lidem do začátku mohlo pomoct,“ uvedla ministryně v demisi Klára Dostálová. Za každé narozené či osvojené dítě se dlužníkům odmaže třicet tisíc korun z jistiny.

Program je určen pro ty, kteří žijí v manželství nebo registrovaném partnerství a alespoň jeden ke dni podání žádosti nedovršil 36 let, případně pro nesezdané, kteří spolu žijí a pečují o dítě do šesti let a oba ke dni podání žádosti nedosáhli 36 let.

Úrok se bude odvíjet od referenční sazby Evropské unie plus jedno procento, což aktuálně vychází na 1,75 procenta. Fixace by podle plánů ministerstva měla být možná až na dvacet let.

Žádosti bude fond zpracovávat podle pořadí, v jakém byly doručeny. Ty, na které se nedostane, budou převedeny do následujícího kalendářního roku. Pokud bude zájem příliš velký, fond na ně najde peníze přesunem mezi jinými svými úvěrovými programy. Aktuálně je ale stropem miliarda korun.

Vyřízení žádosti, která bude obsahovat všechny potřebné dokumenty, a zaslání smlouvy, slibuje fond do třiceti dnů. Státní fond rozvoje bydlení se má navíc přejmenovat na Státní investiční fond a kromě úvěrů na bydlení a na výstavbu se do něj mají přesunout všechny národní dotace, které poskytuje ministerstvo pro místní rozvoj. (Zdroj MMR)

Poslat nový komentář