Nákaza virem Zika v České republice nehrozí

Nákaza virem Zika v České republice nehrozí
ilustrační foto znak

„Chtěl bych uklidnit českou veřejnost, že v České republice je riziko nákazy virem Zika prakticky nulové,“ uvedl v minulých dnech k problematice šíření viru Zika ve světě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Epidemie nákazy Zika virem se v současné chvíli šíří především v Latinské Americe, kde byly doposud zaznamenány stovky případů. Infekce se přenáší bodnutím komára rodu Aedes aegypti, přenos z člověka na člověka nebyl potvrzen. Inkubační doba je 3–12 dnů. Nákaza se projevuje obecnými chřipkovými příznaky – bolestí hlavy, svalů a kloubů, zvýšenou teplotou, případně i vyrážkou a zánětem spojivek. Nemocní však nejsou pro své okolí nakažliví, pouze v případě těhotných žen je virus spojován s poškozením plodu, u kterého dochází k zastavení růstu mozku (tzv. mikrocefalus).

„Ministerstvo zdravotnictví ovšem po konzultaci s ministerstvem zahraničních věcí doporučuje těhotným ženám, aby nejezdily do Latinské Ameriky,“ upozornil ministr Němeček. Seznam takto rizikových zemí vydá Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Aktuální informace o situaci stran nákazy virem Zika jsou průběžně zveřejňovány na webových stránkách ministerstva zdravotnictví v sekci Veřejné zdraví

Informace o nákaze virem Zika 

Infekce Zika virem je přenášená komáry. Zika virus (ZIKAV), byl poprvé identifikován v roce 1947 v lese Zika v Ugandě. Inkubační doba se pohybuje od 3 do 12 dnů. V současné době jsou oblasti výskytu s rozsáhlým přenosem Zika virové infekce a oblasti s ojedinělým přenosem Zika virové infekce: El Salvador, Venezuela, Kolumbie a Brazílie Surinam, Francouzská Guyana, Honduras, Mexiko, Panama a Martinik v současné době zažívají rychle se vyvíjející epidemii s rozsáhlým přenosem Zika virové infekce. Bolívie, Guyana, Ekvádor, Guadeloupe, Guatemala, Paraguay, Puerto Rico, Barbados, Svatý Martin a Haiti hlásí jen ojedinělé přenosy Zika virové infekce.

(Zdroj MZ ČR, Světová zdravotnická organizace (WHO)

Poslat nový komentář