Čtěte pro prostějovského Míšu Hice. A pomozte načíst 100 tisíc korun!

Čtěte pro prostějovského Míšu Hice. A pomozte načíst 100 tisíc korun!
Foto ctenipomaha.cz

Malý Míša Hic trpí závažným nevyléčitelným onemocněním – svalovou dystrofií typu Duchenne, která způsobuje postupné svalové ochabnutí. Děti zapojené do charitativního projektu Čtení pomáhá proto nyní načítají částku 100 tisíc korun na zakoupení různých zdravotních pomůcek, jako berle či vozík. Ty umožní Míšovi pohyb a zapojení se do běžného života s ostatními dětmi. V České republice je podle rodičů Míši nedostatečná informovanost o této záludné nemoci, která postihuje jen chlapce.

Míša se narodil před šesti lety jako zdravé dítě, ale později byl diagnostikován s DMD, neboli Duchennovou svalovou dystrofií.  „DMD je genetická vada postihující téměř výlučně chlapce. Nemoc je záludná především proto, že obvykle není ihned po narození rozpoznatelná. Až v pozdějším věku se začíná nemoc velmi plíživě projevovat. Příčinou tohoto onemocnění je mutace genu, který je zodpovědný za tvorbu bílkoviny nazývané dystrofin. Její nepřítomnost vede k postupnému svalovému ochabnutí zprvu končetin a postupně i plic a srdce. Nemoc bohužel zatím není léčitelná, ačkoli se na vývoji léčby již mnoho let celosvětově usilovně pracuje,“ vysvětluje paní doktorka Lenka Mrázová.

„ I přes svou chorobu má Míša spoustu energie, je to bojovník s obrovským srdcem. Dokáže se postavit čelem každodenním překážkám, které děti v jeho věku bez povšimnutí překonávají,“ říká Michalův tatínek a dodává „Snažíme se, aby se informovanost o této nemoci rozšířila mezi co možná nejvíce lidí, vzbudila tak zájem bojovat a usnadnila život trpícím klukům. V České republice jsme, co se povědomí o svalové dystrofii týče, oproti západním státům hodně pozadu. My sami jsme s manželkou před Míšovým narozením vůbec nevěděli, že taková nemoc existuje. Tím větší to byl pro náš šok. Nicméně stále bojujeme a věříme, že se Míša uzdraví.“

Chlapci trpící svalovou dystrofií se postupem věku stávají nepohybliví. Míša, o němž se můžete dozvědět více na webových stránkách www.misadmd.cz, bude potřebovat častější návštěvy fyzioterapeuta a pomůcky jako například berle či vozík, které mu budou usnadňovat život. Na zdravotní pomůcky načítají peníze děti v charitativním projektu Čtení pomáhá. Do něj je v současné době zapojeno přes 200 000 mladých čtenářů. Pomáhat mohou žáci a studenti základních a středních škol. Stačí se jen zaregistrovat na webových stránkách www.ctenipomaha.cz, přečíst si vybranou knihu a vyplnit správně kontrolní test. Za to pak děti obdrží kredit v hodnotě 50 korun, který mohou věnovat na některý z charitativních počinů. (red)

 

Poslat nový komentář