V náhonu hynou kachny. Otrava nebo nemoc?

V náhonu hynou kachny. Otrava nebo nemoc?
ilustrační foto HZS

 

Devět mrtvých kachních tělíček našli v minulých dnech v mlýnském náhonu na základě upozornění občanů prostějovští městští strážníci. Šíří se snad mezi veřejností velmi oblíbenou a odborníky odsuzovanou kachní populací smrtelná choroba? Nebo jde o úmyslný čin? Otazníky by měl vyřešit odbor životního prostředí magistrátu.  

„K uhynulým kachnám nás zavolali občané. Z původních čtyř nahlášených se jejich počet vyšplhal na devět,“ potvrdila informaci strážník Jana Adámková s tím, že některá tělíčka byla nalezena v nově budovaných meandrech.  Podle jejích slov se o jejich odstranění postarali pracovníci firmy ASA. Další postup je pak na odboru životního prostředí, kterému byl případ nahlášen.

Lidé, kteří Kolářovými sady či kolem rybníka chodí, jsou smutní. „Kachny chodím už léta krmit s vnoučaty. Mají je moc rády,“ nechala se slyšet paní Alena. „Doufám, že je někdo netráví. Je pravda, že občas nějakou srazí auto, ale tohle je něco jiného,“ dodala.  Podle obyvatel blízkého paneláku ale za úhynem mohou být právě krmiči. „Házejí jim rohlíky, chleba, prostě kde co. Bůhví, co to v žaludcích dohromady může udělat,“ sdělil svůj názor jeden z nich.

Konečné slovo tedy bude mít odbor životního prostředí . „O  situaci ví, ale v tuto chvíli nemá bližší poznatky. Věc je v šetření,“ sdělila PvNovinkám v úterý dopoledne tisková mluvčí magistrátu Jana Gáborová. Situaci budeme nadále sledovat. (ber)

 

 

Poslat nový komentář