Mrazy trvají, uhelné prázdniny ovšem nejspíš nebudou

Mrazy trvají, uhelné prázdniny ovšem nejspíš nebudou
Ilustrační foto ber

I přesto, že Českou republiku svírají mrazy, dítka školou povinná se na uhelné prázdniny těšit nemohou. Ty byly vyhlášeny v lednu 1979, kdy teploty klesly pod - 15 stupňů Celsia. Mráz ochromil systém centrálního vytápění, uhlí zamrzalo ve vagónech a docházelo k výpadkům v dodávkách elektřiny. Na školách museli vyhlásit uhelné prázdniny, s velkými obtížemi se potýkala i řada podniků a dalších institucí.

„Pamatuju si to jako dnes. Seděla jsem a chystala si věci na pondělí do školy, když přišla máma, položila mi na stůl tranzistorové rádio a pravila, abych se nikam nechystala, že máme uhelné prázdniny,“ vzpomíná Iveta Vyhlídalová, tehdy žákyně deváté třídy. Viktor Kuchař, kterému v té době bylo osm, o prázdninách informoval úplně jiný zdroj. „Hráli jsme hokej na Hloučele, pod mostem na Olomoucké. Na mostě se zastavil nějaký pán a volal, ať si šetříme góly, že máme další měsíc prázdnin. Nevěřili jsme mu, potvrdili nám to až rodiče. Ti tehdy vůbec nebyli rádi, že jsme chodili ven, měli strach, že omrzneme,“ dodal.

Stát byl nucen přijmout řadu úsporných opatření, mimo jiné omezení veřejného osvětlení. Šetřilo se i jinak, třeba přesunutím začátku pracovní doby ze šesti na osmou ráno. Od 6. ledna bylo omezeno i vysílání Československé televize.

Po 20. lednu nastala výrazná obleva a uhelné prázdniny skočily k 29. lednu 1979. „To víte, že bychom to bez školy vydrželi déle. Jenže jsme si moc nepomohli, vzhledem k zameškanému učivu byly zrušeny jarní prázdniny a zakázány celodenní výlety,“ dodala Iveta Vyhlídalová. (ber)

Poslat nový komentář