Nemáte nápad? Letecké muzeum Olomouc prosí o pomoc

Nemáte nápad? Letecké muzeum Olomouc prosí o pomoc
ilustrační foto

 

Před časem převzal areál v Olomouci – Neředíně nový správce a ten dal Leteckému muzeu výpověď z nájmu. Muzeum se musí vystěhovat. Jeho pracovníci a příznivci proto hledají urychleně nový azyl. Je otázkou, zda by muzeum letectví nemohlo své místo najít v Prostějově, ve městě, které je s historií československého letectva historicky nerozlučně spojeno.

„Bohužel se nám nedaří tak rychle sehnat náhradní prostory, kam bychom muzeum přemístili a neustále nám je připomínáno, že se budovy klidně srovnají se zemí i s exponáty. Zdravě uvažující člověk pochopí, že dvě desítky letadel na milimetry napasovaných do hangáru a stovky dalších exponátů a stovky beden s deponovanými artefakty na letadla od roku 1918 nelze jen tak vystěhovat,“ říká Zdeněk Svobodník. Také hrozí, že Olomouc přijde o možnost vystavovat pro veřejnost na svém území vládní speciál, který přepravoval hokejisty a olympioniky z NAGANA. Tento letoun muzeum také vlastní. „Bohužel ani představitelé a zástupci města nemají pravděpodobně zájem o zachování muzea, což nás mrzí. Zvláště, když celá léta muzeum budují dobrovolníci ve svém volném čase a za své peníze. Klidně nás nechají pozvolna opravovat hangáry a pak nás jen tak někdo vykopne,“ dodal Svobodník s tím, že na rozvoji muzea se podílí mnoho významných institucí a firem z celého světa (Honeywell Aerospace, Reiser Systemtechnik GmbH, Svaz letců České republiky, Vojenský historický ústav – Praha a mnoho dalších). „Pokud je nám někdo ochoten pomoci alespoň při hledání pozemku pro výstavbu nového komplexu leteckého muzea, pište prosím na: info@letecke-muzeum.cz Máme obrovské lákadlo na turisty a proč by nemohlo být právě ve vašem regionu? Stačí tak málo. V současné době nesmíme otevřít pro veřejnost, ale máme putovní výstavu, která je pod názvem s hlavou v oblacích momentálně v Liberci a každý měsíc poputuje po celé ČR a posléze do okolních států,“ konstatoval Svobodník.

Letecké muzeum Olomouc

Letecké muzeum Olomouc vzniklo v červenci roku 2009, jako nápad leteckého sběratele a herce olomouckého divadla pana Svobodníka. Významným spoluzakladatelem a oporou muzea byl a je Dr. Roman Sperl, který, jakožto sběratel letecké techniky výrazně pomáhá nejen s rozšiřováním expozice, která se postupně stává zajímavou a uznávanou na mezinárodní úrovni. Kolektiv muzea tvoří lidé různorodých odborností, od leteckých mechaniků, bývalých i aktivních pilotů, konstruktérů, až po „pouhé“ fandy letectví a letadel, kteří jsou sdruženi v 1. leteckém školním pluku. Všichni dohromady na letišti Olomouc – Neředín budovali letecké muzeum zaměřené hlavně na historii československého letectví. Kromě muzea vznikla restaurátorská dílna, letecký depozitář a archiv. Veškerá tato aktivita je dobrovolná. Je škoda, že ji již nepodporuje statutární město Olomouc, které původně  poskytlo dva hangáry o celkové rozloze 8000m2. (ber)

 

Komentáře

Jestli není východisko a hrozí likvidací, tak co zkusit kontaktovat nějaké muzeum/letiště kde by se nějakých exponátů ujali (Plasy, Kbely)

Olomouc je asi proti  letadlům zaujatá!!:( Tučko si nechali odtáhnout k Plzni.

A teď se snaží zrušit i muzeum!!

Nenacházím slov pro toto rozhodnutí, vyobcovat Letecké muzeum z města Olomouce.

Místo podpory a úcty k práci lidí spjatých s tímto muzeem, výpověď nájemní smlouvy.

Kdo má zájem na likvidaci obecně prospěšných sdružení a mimo jiné také turistických lákadel, ke kterým toto muzeum bezesporu patří...??

Kdo viděl demontovat, převážet a opět kompletovat pod střechou hangáru letadla velikosti prototypu L 610, těžko chápe, jak si magistrát či Rada města Olomouce představuje řešení této situace.

Škoda, že nevlastním žádné staré zchátralé hangáry, hned bych je daroval muzeu, aby je na vlastní náklady opravovalo a umístilo tam svoje letadla, dílnu, vrtulníky i depozitář a už si nikdy ostudně a  nemuselo hledat náhradní prostory. 

Fuj.

Poslat nový komentář