Aktualizujeme: Veřejné WC na nádraží? Katastrofa!

Aktualizujeme: Veřejné WC na nádraží? Katastrofa!
ilustrační foto

 

O problému, který trápí cestující na hlavním vlakovém nádraží v Prostějově, PvNovinky informovaly včera. Odkaz na stížnost cestujících spolu s dokumentací nefunkčních toalet a nepořádku na zelených plochách kolem hlavní budovy redakce odeslala Českým drahám. Ty se ústy mluvčí Kateřiny Šubové vyjádřily dnes.

"Veřejné toalety na prostějovském nádraží jsou dlouhodobě v pronájmu. Stav, úklid a poškození těchto toalet bylo a je řešeno ze strany ČD opakovaně. Musíme však upozornit na skutečnost, že zde standardně dochází ze strany určité početné skupiny občanů k opakovaným vstupům a následně ke značnému znečištění těchto prostor, neustálému poškozování dveří a zařízení. Mnohokrát jsme s provozovatelem jednali i na místě, vždy nám byly doloženy doklady o úklidu (prověřeno), a to minimálně 2x denně, pokud došlo k výtkám, tak se vždy jednalo o drobnosti, které byly obratem vyřešeny. 

Toaleta pro imobilní občany v dámské části je mimo provoz (cca od října 2014), neboť byla některými občany natolik poškozena a je nezbytná její kompletní výměna. Plně funkční toaleta pro cestující se sníženou pohyblivostí je v pánské části a pracovnice pokladny podávají cestujícím informace.  Nájemce neregistruje problémy s odpady. V případě technických problémů může dojít i k dočasnému uzavření některé toalety, to bohužel nelze nikdy vyloučit. 

Úklid ploch na nádraží nám zajišťuje externí firma. Vedle vnitřních ploch provádí denní úklid i na vstupním schodišti, v zastřešené části od města a na 1. nástupišti. Firmu jsme kontaktovali a informovali, zároveň zvýšíme kontrolní činnost. Ráda bych jen připomněla, že schody jsou z kamenné dlažby, tento materiál nebude i s ohledem na roční období, množství procházejících cestujících, nikdy vypadat ani po úklidu jako dlažba v hale. 

Úklid a následné udržení pořádku v okolní zeleni je v zimních měsících velmi problematické, terén je silně podmáčený, v případně napadnutí sněhu a následného odtání je  kumulace odpadků výraznější. V jarních a letních měsících řešíme úklid okolí budovy v rámci údržby zeleně. Úklid provádíme dle aktuální potřeby. 

Paní redaktorko, nepořádek v okolí výpravní budovy nedělají zaměstnanci ČD, bohužel tak činí někteří občané města, kterým nezáleží na prostředí, ve kterém žijí, a bez zábran zahazují odpadky, nedopalky apod. Také stačí, aby foukal silnější vítr a odpadky se okamžitě roznesou na větší plochu. Primárně je to tedy vizitka některých lhostejných spoluobčanů. České dráhy vlastní tisícovku výpravních budov a vynakládají nemalé finanční prostředky na jejich úklid, včetně okolí, bohužel nelze zajistit nepřetržitý pořádek, pokud se nezmění přístup lidí. Prověříme možnosti a finanční náročnost rozšíření stávajícího úklidu i v okolí budovy nádraží," sdělila mluvčí.

Obsáhlé vyjádření ale má několik nedostatků. Vedení drah je od našeho hlavního nádraží docela daleko a tak spoléhá na informace, které dostane od nájemců a firem, které úklid zajišťují. Už jen fakt, že toaleta pro invalidy, u které má fungovat euroklíč, je čtyři měsíce mimo provoz, je alarmující. (ber) 

 

 

Komentáře

A to jste ještě nenavštívili WC na nádraží v Nezamyslicích!Jen pro silné žaludky.A to si ještě v případě akutní potřeby musíte jít pro klíč přes celý peron do výdejny jízdenek, kde "velmi ochotná" panimáma věčne není.Ani se nedivím že vzniklo "náhradní" WC u boční stěny nádraží.

Honza.

Zkurvej Prosteoof

Poslat nový komentář