Soud začal projednávat podvody s nezdaněnou naftou. Míchala se v Mostkovicích

Soud začal projednávat podvody s nezdaněnou naftou. Míchala se v Mostkovicích
ilustrační foto wikipedia.org

 

Krajský soud v Olomouci začal projednávat složitý případ prodeje nezdaněné nafty. Tři obžalovaní muži a jedna žena měli s pomocí dvou firem a fiktivních obchodů s minerálními oleji, které ve skutečnosti prodávali jako naftu, připravit stát na daních zhruba o tři desítky milionů korun. Obžalovaným za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby hrozí až deset let vězení. Naftu míchali v Mostkovicích.

Obžalovaní  Zdeněk Kučák, Petr Kajfoš, Radovan Banyász a Jana Míčová podle státního zástupce v roce 2012 dováželi z Polska a Německa minerální oleje, které dál prodávali jako motorovou naftu, přičemž státu nezaplatili spotřební daň a daň z přidané hodnoty. Součástí systému byly jejich firmy Chathouse a Katos, jejichž pomocí byl polský olej pouze naoko prodán jiným společnostem jako topný olej, který se nedaní, avšak nakonec byl v Mostkovicích u Prostějova smíchán s naftou a prodán.

Stejný osud měl také minerální olej dovážený z Německa, který byl po zbavení červeného barviva prodáván na tuzemském trhu jako nafta. Firmy ve výkazech nepravdivě uváděly, že státu odvedly spotřební daň.

Podle obžaloby bylo prodáno nejméně 624.000 litrů nafty s příměsí polského oleje, jehož podíl činil 445.000 litrů. Státu tak na daních vznikla škoda více než sedm milionů korun. Německého topného oleje měli obžalovaní prodat 1,412 milionu litrů a nezaplatili daně v celkové výši 23 milionů korun.

Dovoz minerálních olejů ze zahraničí roste a tzv. červenou naftu celníci odhalují stále častěji. Červeně zabarvený olej podvodníci nakupují hlavně v Německu, kde jej lze pořídit bez daně přímo u čerpacích stanic. V Česku je jeho nákup složitější a lidé dostanou zpět zaplacenou daň až poté, co po topné sezóně prokážou spálení oleje.

Soud by se měl případem prodeje nezdaněné nafty zabývat do čtvrtka. (Zdroj ČTK)

Poslat nový komentář