Na náměstí našli pranýř. Adepti na využití by se našli i dnes, usmívá se náměstek Fišer

Na náměstí našli pranýř. Adepti na využití by se našli i dnes, usmívá se náměstek Fišer
ilustrační foto ber

 

Při rekonstrukci náměstí TGM v Prostějově narazila stavební firma na torzo pranýře. Památkáři zatím neví, z kterého je století, jeho část bude ale k vidění v Muzeu a galerii Prostějovska. Podle náměstka primátora Zdenka Fišera by se ale adeptů i dnes našlo dost.

„Stavbaři na pranýř narazili při výkopových pracech pro základ vánočního stromu. Ukotvení totiž musí splňovat řadu bezpečnostních předpisů,“ uvedl náměstek primátora Zdeněk Fišer. Podle jeho slov je škoda, že dnešní zákony neumožňují jeho využití i v současné době. "Museli jsme ho nechat zabetonovat, což je opravdu škoda. Adeptů by bylo dost," dodal s úsměvem.  

Pavel Fojtík z Ústavu archeologické  památkové péče nález potvrdil: „O pranýři jsme měli povědomí dík zápisům ze 17. století. Jeho přesnou polohu jsme ale neznali, autor se nechal poněkud unést svou tvůrčí ideou.“Památkáři ale zatím netuší, zda jde o jediný pranýř, který na náměstí je. Je totiž možné, že je zde ještě jeho předchůdce ze 14. století. Pranýř byl zadokumentován a vyfocen. Zachovaná dřevěná část byla vyzvednuta a poputuje do Muzea Prostějovska. (ber)

Komentáře

A z radnice by to měli blízko.

Poslat nový komentář