K revitalizaci náměstí jsme stále blíž.

K revitalizaci náměstí jsme stále blíž.
ilustrační foto

Revitalizace náměstí T. G. Masaryka je téměř za dveřmi. Změna čeká jak kuželnu, tak také místo před budovou muzea. Tady má vzniknout plocha pro pořádání kulturních a společenských akcí. Práce mají být zahájeny ještě letos a dokončeny v květnu příštího roku.

Ambiciózní investiční akce na obnovu středu náměstí T. G. Masaryka je podmíněna získáním dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava, o kterou se město uchází. Jak jsme se dozvěděli od náměstka primátora Zdeňka Fišera, k revitalizaci kuželny je město zase o kousek blíž.

„V této chvíli nás čekají finanční výdaje. Nejdříve je třeba zaplatit projekt a také složit finanční zálohu, kterou poskytovateli dotace deklarujeme, že na obnovu středu náměstí máme peníze. Stavbu pak můžeme zahájit. První investicí tedy bude asi jeden milion korun,“ uvedl náměstek s tím, že na samotnou revitalizaci je potřeba dva a dvaceti milionů. Dotace prý má být štědrá a pokrýt asi devatenáct a půl milionu korun.  

„Práce bychom měli zahájit ještě letos a dokončit na jaře roku příštího tak, aby k oslavám sto let radnice bylo vše v novém,“ nastínil Fišer. Jaká má být budoucí podoba kuželny? Dvoubarevná mozaika drobných kostek zmizí a nahradí ji opět dvoubarevné žulové dlaždice. Ty by se v budoucnosti prý už neměly tolik viklat.

V novém bude také osvětlení kuželny. Staré, asi metr vysoké, lampy stavbaři odstraní a nahradit je má vyšší, asi tři metry vysoké, osvětlení.  Chodci už nebudou oslňováni nízkým světlem, které jim svítilo rovnou do očí.

Změnu dozná také zeleň, kterou čeká částečné kácení a také opětovná výsadba. Vzrostlé jehličnany už mají svůj život, bez náhrady, sečtený. Podél kuželny pak porostou stromy nové, které doplní mezery v současné aleji. Novinkou budou i stromy v přenosných kontejnerech. Kuželnu doplní lavičky, kterých by tady mělo být téměř padesát, dalších skoro pět a dvacet bude v prostoru před muzeem, kde má vzniknout plocha pro kulturní akce a trhy.

„Cílem města je rozdělit náměstí na dvě zóny. Před radnicí u sochy T. G. Masaryka by se do budoucna měly konat akce oficiálního rázu, na kuželně pak akce komerčnějšího charakteru. Zároveň směrem k muzeu budou rozšířeny vánoční trhy, v rámci projektu sem budou od radnice zavedeny rozvody elektrické energie,“ informoval před nedávnem náměstek primátora Zdeněk Fišer. Autorem, který podle představ radnice vypracoval projekt obnovy kuželny, je prostějovský architekt Martin Fröml. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář