Nová kuželna – vizualizace k nahlédnutí

Nová kuželna – vizualizace k nahlédnutí
ilustrační foto

Jakou podobu bude mít střed náměstí T. G. Masaryka? Jaké osvětlení a dlažba na nás čeká? Co si radnice od revitalizace slibuje? Vizualizace na mnohé otázky odpoví.

Kuželnu náměstí čeká revitalizace. Pokud se magistrátu podaří dosáhnout na dotační peníze, opravy budou zahájeny. Měnit se má dlažba, přibude zeleň, lavičky i nové osvětlení. Budoucí podoba středu náměstí vychází předválečných časů.

„Nejde o to kopírovat zcela podobu náměstí té doby, to by ani nešlo, ale držíme se tehdejšího nápadu, který myslel mimo jiné na plochu, kde se dají pořádat kulturně společenské akce, trhy a podobně,“ nechala se před nedávnem slyšet náměstkyně Ivana Hemerková (ODS).

Do projektu se, podle požadavků radnice, pustil prostějovský architekt Martin Fröml. Jak je z vizualizace patrné, kuželnu čekají změny. http://www.mestopv.cz/files/2013_ruzne/tgm-namesti-navrh_kveten_13.pdf

„Už delší dobu máme hotový projekt na regeneraci celého náměstí. Vyjmuli jsme z něj pouze jeho středovou část, kuželnu. Komunikace po obvodu náměstí a chodníky podél průčelí budov zůstanou v nynější podobě,“ nastínil na jednání zastupitelů náměstek primátora Zdeněk Fišer (ČSSD). Kritiku zastupitelů si ale vysloužil postup, který magistrát zvolil při informování obyvatel města. To podle zastupitele Václava Kopečného (TOP 09) nebylo dostatečné.

„Vzhledem k významu náměstí bylo vhodné více informovat zdejší občany. Ne formou webových stránek nebo úřední desky. Zabývat se tím podrobně  mohlo informační středisko,“ kritizoval postup radních. Výhrady k navrhované podobě kuželny měl také zastupitel a ředitel muzea Miroslav Chytil (KDU ČSL), který změnu považuje za provinění.

„Náměstí, ve skladbě dlažby jak ho dnes známe, navrhoval významný architekt Jindřich Kumpoš  a to, že ji nahradíme nic neříkajícími dlaždicemi, považuji za velké provinění. Tuto funkcionalistickou architekturu má na Moravě pouze Prostějov.“  

O tom, jak bude náměstí vypadat jsme již informovali, přesto předkládáme shrnutí:

Střed náměstí čeká jak kácení, tak dosadba. Jehličnany zcela zmizí a podél kuželny zahradníci dosadí chybějící stromy do aleje. Novinkou budou i stromy ve velkých kontejnerech, které bude možné podle potřeby přemisťovat. Mozaika drobných kostek zmizí a nahradí ji dlažba podobná té, kterou lidé znají z ploch před Špalíčkem. Svoji dvoubarevnost si zádlažba ponechá. Revitalizovanou kuželnu doplní zbrusu nové osvětlení, které dosáhne zhruba do tří metrové výšky. Nahradí nízká světla, která oslňovala. Míst k sezení tady má být o poznání více. Lavičky budou jak podél stávající kuželny a kolem vodotrysku, tak na ploše vedle muzea. Celkem by jich mělo být dva a sedmdesát. Chybět nebude ani pítko, kde se bude možné občerstvit. A kdy bude hotovo?

„Vše záleží na dotaci, zda ji získáme. Pokud ano, práce by měly začít ještě letos a dokončení plánujeme tak, aby bylo hotovo v květnu příštího roku. Vše směřujeme k oslavám sta let radnice,“ uzavřel náměstek Fišer.(kaa)

Ilustrační foto: archiv

 

Poslat nový komentář