Střecha Národa je jako cedník. Opravy památky spolknou 100 milionů

Střecha Národa je jako cedník. Opravy památky spolknou 100 milionů
ilustrační foto SOKA

Zvnějšku stále krasavec, uvnitř nemocný stařík. Tak vypadá podle odborníků prostějovský Národní dům. Rada města se proto rozhodla národní kulturní památku zrekonstruovat. Na opravy, jejichž předpokládaná cena se vyšplhala na 100 milionů korun, hodlá využít dotací.

„V první řadě půjde o rekonstrukci střechy a sanaci suterénu, kde se už dlouhou dobu potýkají s vlhkým zdivem. Dále bude potřeba vyměnit či opravit stará dřevěná okna, obměnit některé zastaralé věci z divadelního mobiliáře a nainstalovat venkovní osvětlení. Padl i návrh na obnovení některých zazděných vitráží," vypočítal náměstek primátorky Zdeněk Fišer. Rada schválila finanční prostředky na projektovou dokumentaci, rekonstrukci ale vidí jako běh na dlouhou trať.  „Vypracování dokumentace potrvá nějakou dobu. Na konkrétním plánu oprav budeme muset spolupracovat s památkáři,“" konstatoval Fišer s tím, že práce by mohly začít v roce 2017.

Na realizaci hodlá město využít dotace, která je vypsána právě na rekonstrukci národních kulturních památek. Ta může činit až 85% nákladů. (ber)

Poslat nový komentář