Národní dům získá staronové vitráže

Národní dům získá staronové vitráže
ilustrační foto
Další fotky: 
Národní dům získá staronové vitráže

Rada města Prostějova se shodla na zadání výběrového řízení, prostřednictvím systému PPE, na výrobu vitráže v divadelním sále Národního domu v Prostějově.

Vše má proběhnout v souladu s návrhem akademického malíře Jana Jemelky. Dokončený návrh je v souladu s původním koncepčním světelným a výtvarným řešením Jana Kotěry. Výběrové řízení bude, prostřednictvím systému PPE na výrobu vitráže zadáno tak, aby došlo k její instalaci v červenci až srpnu 2018. Vše také odsouhlasily příslušné orgány památkové péče.

„Vitráže zde v minulosti byly. Nám se ale pouze dochovaly dobové projektové nákresy v černobílém provedení, ve kterých je jen schematicky naznačena dekorativní výzdoba vitráží. Samotné vitráže bohužel nemáme,“ vysvětlil před časem první náměstek primátorky Zdeněk Fišer s tím, že jde snahu o návrat ke kořenům.

„Místa, kde byla v minulosti tato díla umístěna, jsou dnes zazděná. Konkrétně se jednalo o elipsu na stropě divadelního vestibulu a lunetu nad balkonem divadelního sálu,“ doplnil Fišer. Jedná se o dílčí akci spadající pod komplexní projekt Národní dům v Prostějově, která bude řešena v rámci dotací ITI Olomoucké aglomerace. (red)

 

Poslat nový komentář