Národní potravinová sbírka se 10. listopadu zaměří na samoživitelky!

Národní potravinová sbírka se 10. listopadu zaměří na samoživitelky!
ilustrační foto sbírka

Již pošesté může každý z nás pomoci nákupem trvanlivých potravin a drogistického zboží lidem, kterým schází. Jedna z nejvýznamnějších tradičních podzimních charitativních akcí – Národní potravinová sbírka – proběhne letos v sobotu 10. listopadu od 8.00 do 18.00 hodin ve více jak 660 prodejnách po celé České republice. Trvanlivé potraviny a drogistické zboží pak putují například matkám samoživitelkám, seniorům, lidem v azylových domech a dalším potřebným. Každoroční vlnu solidarity podtrhují také dobrovolníci, kteří pomohou sbírku uskutečnit.

Cílem celonárodní charitativní akce Národní potravinové sbírky je již tradičně dát možnost projevit lidem solidaritu s těmi, kterým nezbývá dost prostředků na základní trvanlivé potraviny či drogistické zboží. Nákupem mohou lidé nejen pomoci, ale současně ukázat, že si uvědomují, že jsou mezi námi lidé v tíživé životní situaci. Národní potravinovou sbírku organizuje BpS – Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank, NADĚJÍ, Armádou spásy, Charitou Česká republika. Na realizaci sbírky se podílí také řada neziskových organizací a tisíce dobrovolníků. Záštitu nad letošním – již šestým ročníkem převzal ministr zemědělství Miroslav Toman.

Do Národní potravinové sbírky se letos se svými vybranými prodejnami zapojí Albert, BILLA, drogerie dm markt, Globus, Lidl, Makro, Penny Market, ROSSMANN a Tesco. Přehled všech prodejen, kde se sbírka uskuteční je k dispozici na www.narodnipotravinovasbirka.cz.

Cesta vybraných potravin a drogerie vede z nákupního košíku dárců k dobrovolníkům, kteří budou přímo v obchodech za pokladnami a budou označeni logem sbírky. Ti převezmou darované potraviny, roztřídí a večer 10. listopadu budou darované potraviny převezeny do potravinových skladů České federace potravinových bank. Odtud již potraviny putují k jednotlivým charitativním organizacím a přes ně k potřebným. Důležité je, že cesta potravin je přímá a krátká. Darované potraviny zůstávají v pobočce potravinové banky v tom kraji, kde byly darovány. Proto darováním pomáhají dárci především ve svém okolí.

Matky samoživitelky nemají v řadě případů na nákup základních potravin. Přečtěte si příběhy některých z nich...

Národní potravinovou sbírku hodně vítá Veronika P., která má čtyřletého syna Honzíka. Honzík trpí extrémním ADHD, poruchou chovaní, komunikace a orientace, je stále na plenách a navštěvuje speciální soukromou školku, která mu byla doporučena dětským pediatrem. Po zaplacení všech nezbytných výdajů mamince zbývá 1800 Kč měsíčně na jídlo a hygienu. Veronika P. si bohužel nemůže dovolit pravidelně nakupovat základní potraviny, jako jsou např. rýže, těstoviny, čočka, ovocné přesnídávky, jogurty, sýry, mléko, máslo. Veronice P. by také velmi pomohly pleny pro syna Honzíka.

Potravinová sbírka je životně důležitá pro samoživitelku na rodičovské dovolené Denisu P., která má dvouletého synka Jakuba. Měsíčně mají na stravu a drogerii necelé 2000 Kč. Skoro veškeré finance jdou na potřeby a stravu syna. Maminka by byla určitě ráda za základní potraviny, které si nemůže často dovolit nakoupit, jako jsou např. dětské kaše, ovoce, maso, zelenina, olej, těstoviny, věci na pečení, mléko, máslo.

Mamince Markétě Š. by potravinová sbírka udělala velikou radost a ulehčila by ji její napjatý rozpočet. Markéta Š. sama vychovává osmiletého a osmnáctiměsíčního syna a má tak napjatý rozpočet, že jí nezbývá po zaplacení nákladů na pravidelný nákup potravin, jako jsou např. vajíčka, maso, olej, pečivo na svačiny do školy, mléko, ovoce, máslo, a další. (ber)

Poslat nový komentář