Svět si dnes připomene oběti dopravních nehod

Svět si dnes připomene oběti dopravních nehod
ilustrační foto HZS Ol. kraje

 

Světový den obětí dopravních nehod se vyhlašuje od roku 1993. Letos připadl na 17. listopadu. Na silnicích celého světa každoročně zemře jeden a čtvrt milionů lidí a dalších 50 milionů je zraněno. Za uplynulých dvacet let v České republice při nehodách zemřelo přes 25 tisíc lidí. 

Nejtragičtější dny byly podle policejních statistik letos 19. červenec a 1. říjen, kdy na cestách v České republice zemřelo sedm lidí. Pozitivní je, že naopak 71 dní se obešlo bez nehody s úmrtím.

Za každou tragickou nehodou je příběh postižené rodiny. I proto bylo v roce 2006 založeno České sdružení obětí dopravních nehod, které připravuje každoročně vzpomínkové akce:.„Chceme  připomenout, že existuje skupina lidí, kteří při dopravních nehodách přišli o své blízké,“ vysvětluje zakladatel sdružení Stanislav Vondruška. Snahou je také působit na veřejnost tak, aby usmrcených na českých silnicích dál ubývalo. 

Sdružení chystá na neděli nejen řadu vzpomínkových bohoslužeb po celé republice, ale také pietní akt. Ten se uskuteční u památníku, který najdete na odpočívadle na nultém kilometru dálnice D1 ve směru z Prahy.

Na Prostějovsku se poslední tragická dopravní nehoda stala 25. října u Čechůvek. Po srážce dvou osobních aut zemřel na místě manželský pár ze Slovenska. (ber)

Komentáře

Taky vzpomínáme...bohužel nejen na jednoho člověka...((( 

Poslat nový komentář