V ulicích města se pohybuje nebezpečí. Svrab a žloutenka

V ulicích města se pohybuje nebezpečí. Svrab a žloutenka
ilustrační foto ordinace.cz

 

 

Nakažlivou nemoc musí lékař hlásit hygienikům, říká zákon. Jak ale postupovat v případě, že nemocný lékaře nevyhledá, toť otázka. Zabývají se jí prodejci z okolí prostějovského hlavního nádraží. V této lokalitě se již delší dobu pohybuje muž bez domova, který má s největší pravděpodobností svrab.  Pan H. to ale neřeší.
  • Prodejci si stěžují
"H. chodí k nám do prodejny. To, že není zrovna čistý, bych pominula, mnohem horší je fakt, že se mu z rukou loupou cáry kůže. A on samozřejmě chytá na zboží, nejen na to balené," sdělila redakci jedna z prodavaček. Ani další se netají znepokojením. "Je to nejen alkoholik, ale i feťák. Od jeho kamarádů jsem slyšela, že má žloutenku typu B," uvedla žena. Ta se se žádostí o pomoc obrátila i na muže zákona s tím, že podle jejího mínění jde v tomto případě o obecné ohrožení. Nepochodila.  "Bylo mi řečeno, že to, že má svrab či jinou nakažlivou nemoc, není jisté. Musel by jít k lékaři, k čemuž ho samozřejmě nikdo nemůže donutit. On tu potřebu samozřejmě nemá," dodala.  Situace je ovšem o to závažnější, že H. trpí epilepsií. Velmi často se tak na veřejnosti objeví celý od krve. "Někde při záchvatu spadne a domlátí se, často má otevřené rány. Jestli tu žloutenku opravdu má, to je o strach," dodala další z prodavaček, která H. několikrát právě z tohoto důvodu odmítla obsloužit a vykázala jej z provozovny.

Pana H. se redakce pokusila kontaktovat s tím, aby se k řešení svého stavu vyjádřil. Bohužel ve chvíli, kdy se nám muže podařilo nalézt, nebyl pravděpodobně z důvodu konzumace drog  schopen komunikace.  

  •  Je to nebezpečné, tvrdí lékařka
Oslovená lékařka Eva Kopečná potvrdila, že obě tato onemocnění podléhají hlášení hygieně. "Bohužel nařídit návštěvu lékaře někomu, kdo je svéprávný, nelze," dodala. Podle jejich slov jsou obě nemoci velmi nebezpečné. Žloutenkka typu B se přenáší tělními tekutinami – krví, spermatem či vaginálním sekretem. Nejčastějším způsobem přenosu je nechráněný sexuální styk, onemocnět lze také nitrožilním podáváním drog nebo léků. K přenosu stačí ale i mikroskopické množství krve nemocného či chronického nosiče viru, které se dostane nepatrnou oděrkou do krevního oběhu vnímavé osoby (která nemá protilátky).  Svrab je nakažlivé parazitární kožní onemocnění způsobující úpornou svědivou vyrážku. Původcem svrabu je mikroskopický, maximálně 0,5 mm velký roztoč, který se jmenuje zákožka svrabová (Sarcoptes scabiei). Šíří se hlavně v kolektivech, kde žijí lidé v těsném kontaktu. Imunitně oslabení jedinci mohou být k nákaze náchylnější. Léčba obou chorob je velmi náročná. 
  •  Městská policie bude konat

S dotazem ohledně řešení se redakce obrátila na ředitele Městské policie Jana Nagyho. "Nejde o problém policejní, ale zdravotní. Bohužel ze zákona nemůžeme dotyčnému nařídit lékařské vyšetření. Strážník, který má danou lokalitu na starosti, se pana H. pokusí kontaktovat a přemluvit k návštěv lékaře. V pondělí se rovněž obrátíme se žádostí o pomoc na odbor sociálních věcí prostějovského magistrátu," sdělil v pátek odpoledne Nagy. Městská policie podle jeho slov poskytne i vůz k převozu dotyčného. Kauzu budeme i nadále sledovat. 

Jak jsme se dozvěděli, byl pan H. v pátek odpoledne převezen k lékařskému ošetření. "Motal se kolem Alberta, spadl a rozbil si hlavu. Odvezla ho sanita," sdělila žena, která si nepřála být jmenována. Podle jejich slov byl pan H. pořádně pod parou. Převoz pacienta potvrdil i službukonající lékař prostějovské záchranky. "Měl krvácející poranění hlavy," uvedl. Bližší informace ale uvést odmítl. Podle nemocnice byl muž přijat k ošetření, ani zde se ale redakce nic dalšího nedozvěděla. Zda panu H. udělají příslušná vyšetření, týkající se žloutenky a svrabu, tak není jasné. Podle všeho ale obě nemoci skutečně má. "Ukazoval nám papír, že byl v těchto dnech u obvodní doktorky. Předepsala mu na to nějaká antibiotika," sdělil redakci jeden z přátel pana H. 

Jména všech výše jmenovaných má redakce k dispozici, na jejich žádost je ale nezveřejňuje. (ber)

Komentáře

Bohužel tento člověk ohrožuje lidi na Prostějovském hlavním nádraží. Žebrá v prostorech pro cestující a děti se ho bojí. Příslušníci MP byli mnohokrát voláni, když byl zralý na záchitku. Bohužel ho vždy jen vykoážou z prostor a během chvilky je zpět. Také se na veřejnosti pomočil a konal nepříčetnosti. Bohužel nikdo jak se zdá není kompetentní, aby tohoto člověka umravnil a ten klidně ohrožuje a napadá lidi zejména v oblasto hlavního a místního nádraží. MP se ptá v anketě, zda se cítíme bezpečně. Ne i když je hlavní nádraží monitorováno kamerami, toto individum a pár jemu podobných přehlíží a lokalitě hlavního nádraží nevěnují patřičnou pozornost.

Poslat nový komentář