Nechte si zítra vyšetřit znaménka!

Nechte si zítra vyšetřit znaménka!
ilustrační foto internet

 

Už po třinácté je pondělí 12. května zasvěceno Evropskému dnu melanomu, který vznikl jako upozornění na rizika této choroby. Maligní melanom stále zůstává jedním z nejčastějších zhoubných nádorů, jehož incidence se stále zvyšuje zejména u mladých lidí, nejvyšší nárůst je pozorován u žen ve věku 10–29 let. Nicméně je nejsnáze detekovatelným nádorem. V ČR na maligní melanom ročně zemře kolem 300 osob.

„Nemocnice Prostějov zve širokou veřejnost na Evropský den melanomu, který se uskuteční od 8 do 15 hodin v kožní ambulanci. Zájemcům bude zdarma poskytnuto vyšetření znamének a lékař poradí, jak se chránit před UV zářením a vzniku melanomu,“ přidala pozvání mluvčí prostějovské nemocnice Hana Szotkowská. V rámci dne proběhne prohlídka kožních ambulancí i prezentace výrobků určených k prevenci proti vzniku melanomu.

Za 13 uplynulých ročníků Evropského dne melanomu v ČR bylo již vyšetřeno více než 56 tisíc osob. Cílem dermatologů je odhalit maligní melanom včas, tedy ve stadiu, které je prognóza léčitelnosti právě s opačnou i vyšší úspěšností než u zmiňovaného případu. Včasná diagnostika znamená lepší prognózu a krédem všech dermatologů je, že žádný pacient by neměl na melanom zemřít. (red)

Poslat nový komentář