Trápí vás dýchací potíže? V nemocnici vás dnes zdarma vyšetří

Trápí vás dýchací potíže? V nemocnici vás dnes zdarma vyšetří
ilustrační foto internet

 

Bezplatné spirometrické vyšetření, které umí odhalit chronickou obstrukční plicní nemoc nebo astma, nabídne k příležitosti Světového dne spirometrie Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL. Ve čtvrtek 19. června od 10.00 do 17.30 hodin se tak mohou zájemci nechat v plicní ambulanci prostějovské nemocnice (budova polikliniky, 1. patro) bezplatně vyšetřit, a to bez nutnosti objednání. Akce má zejména preventivní charakter a jejím cílem je odhalit případné závažné dýchací potíže způsobené třeba jako důsledek kouření nebo života v oblasti s trvale znečištěným ovzduším.

Spirometrie je jednoduché a bezbolestné vyšetření, které dá jasnou odpověď na to, co stojí za problémy s dlouhodobým kašlem, pícháním na plicích či dušností. „Během vyšetření otestujeme, kolik vzduchu jsou schopny plíce pojmout a naopak, jak rychle jsou schopny vydechnout. Jinými slovy, dá se zjistit, jestli jsou plíce dostatečně pružné. Jedná se o jednu ze základních vyšetřovacích metod, která může odhalit plicní onemocnění už v samém počátku,“ vysvětluje MUDr. Vlasta Riedingerová z plicní ambulance Nemocnice Prostějov s tím, že akce je určena nejen pro lidi, které dlouhodobě trápí respirační potíže. Spirometrické vyšetření mohou podstoupit také zájemci, kteří se chtějí dozvědět, jak silné jsou jejich plíce. „Na druhou stranu právě spirometrické vyšetření napomůže odhalit například průduškové astma nebo chronickou obstrukční plicní nemoc, což je velmi vážné onemocnění,“ doplňuje lékařka.

Vyšetření se provádí tak, že pacient dýchá do přístroje, který zaznamenává objem a rychlost vzduchu vydýchaného za určitý čas. Vyšetření netrvá více než deset minut. „Akce má jednak preventivní charakter, zároveň se však snaží přiblížit problémy lidí se závažnými dýchacími obtížemi, ať již vznikly jako důsledek kouření, života v oblasti s trvale silně znečištěným ovzduším nebo byly získané jinak,“ objasňuje smysl akce MUDr. Vlasta Riedingerová

Na světě trpí chronickým respiračním onemocněním odhadem miliarda lidí. V České republice trpí dýchacími obtížemi odhadem 20 procent populace. Světový den spirometrie vyhlašuje každoročně Evropská plicní nadace při Evropské respirační společnosti. Při této příležitosti si mohou lidé v mnoha světových městech nechat vyšetřit funkci plic.

Poslat nový komentář