Rodiče Natálky se soudí s prostějovskou nemocnicí. Chtějí 10 milionů

Rodiče Natálky se soudí s prostějovskou nemocnicí. Chtějí 10 milionů
ilustrační foto ber

 

Narození dítěte je pro každou rodinu velkou a radostně očekávanou událostí. Občas se ale stane, že miminko přinese do života rodiny i bolest a zmar. Stalo se to i rodině Š. z Prostějova. Místo vytoužené holčičky se rodiče starají přes dva roky o dítě s trvale poškozeným mozkem. Není schopné mluvit, nikdy nebude chodit a jeho tělo se svíjí v nekontrolovatelných křečích. Za Natálčinu celoživotní závislost na cizích může podle rodiny prostějovská nemocnice. Ta ale odpovědnost odmítá. Vše řeší prostějovský soud. O případu informoval Prostějovský večerník.

Použili škodlivý manévr, tvrdí žaloba

Obžalovanými z trestného činu ublížení na zdraví jsou zástupce primáře prostějovské porodnice Jiří Prachař a porodní asistentka Dana Pospíšilová.

K  události mělo dojít 21. března 2013 při porodu Natálky Š. „Během porodu oba obžalovaní opakovaně prováděli takzvaný Kristellerův manévr, při kterém tlačili na břicho rodičky, přestože tato metoda byla již v polovině minulého století označena jako škodlivá. Tímto svým jednáním novorozenci způsobili těžké ublížení na zdraví, v důsledku kterého musel být bezprostředně po porodu resuscitován a následně převezen do brněnské nemocnice. V současnosti trpí trvalým poškozením mozku,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Naděžda Kezniklová.

Rodiče po dvojici obžalovaných požadují celkem deset milionů korun. Celé těhotenství totiž mělo probíhat zcela bez problémů, miminko se narodilo deset dní po původně stanoveném termínu.

K pochybení nedošlo, brání se lékař

Druhá strana však míní, že k pochybení nedošlo. „K porodu jsem se dostavil asi deset minut před narozením dítěte. Není tedy možné, abych po delší dobu tlačil rodičce na břicho. Porod probíhal zcela standardně a nic nenasvědčovalo tomu, že to takto dopadne. Všechny komplikace nastaly až po něm, což dosvědčí i náš znalecký posudek,“ hájil se Jiří Prachař, který připustil, že dítě se narodilo v těžké hypoxii, prakticky udušené. Nedýchalo, ale srdce mu tlouklo. Po půlhodinové resuscitaci bylo údajně v pořádku.

Porodník zároveň odmítl, že by Kristellerův manévr použil. V podobném duchu se nesla i výpověď porodní asistentky.

Rodiče: Jsou vinni

„Asi dvacet minut před porodem mi na břicho začala předloktím a plnou silou tlačit porodní asistentka. Poté přišel doktor, chvíli stál u okna, a když už asistentka nemohla, tak ji vystřídal. Měla jsem kontrakce přibližně co minutu, takže každý mi tímto způsobem zmáčkl břicho asi desetkrát. Nikdo nic nevysvětloval a já to v tu chvíli neřešila. Po porodu malou okamžitě odnesli. Trvalo přes hodinu, než nám řekli, co se stalo, přičemž původní verze byla, že se napila plodové vody. Poprvé jsem Natálku na další čas viděla až v brněnské nemocnici,“ konstatovala u soudu  Kateřina Š.

Rozsudek v tomto případě dosud nepadl, hlavní líčení bylo odročeno na konec října. I v případě možného uznání viny obou obžalovaných bude o náhradě škody rozhodovat civilní a nikoliv trestní soud. (ber)

Poslat nový komentář