Úsměvy dětským pacientům vykouzlí panenky Kiwanis

Úsměvy dětským pacientům vykouzlí panenky Kiwanis
foto Nemocnice Prostějov

Dvacítka textilních panenek zpříjemní chvíle dětským pacientům v Nemocnici Prostějov, a to díky spolupráci s Kiwanis Clubem Prostějov. Dětské oddělení od klubu dostalo speciální výukové panenky, které slouží jednak k uměleckému vyžití a zábavě dětí, ale také k názorným ukázkám lékařských zákroků, které na dětské pacienty čekají.

V Česku mají Kiwanis panenky již patnáctiletou tradici a jsou oblíbenou součástí léčby i hospitalizace dětí.

„Textilní panenky jsou specifické v tom, že se na ně dá kreslit. Touto cestou si je mohou děti samy vyzdobit a zabavit se, ale také v nich najít kamaráda, který jim pomůže překonat stres a strach z lékařského prostředí. Navíc pomocí panenek můžeme my zdravotníci dětem názorněji a příjemněji vysvětlit zákroky a vyšetření, která je čekají. Výsledná spolupráce je pak příjemnější pro všechny strany, děti, rodiče i nás zdravotníky,“ vysvětlila Jitka Voříšková, vrchní sestra dětského oddělení. Zásluhu na tomto projektu mají přitom především šikovní senioři z domovů důchodců, kteří panenky pro děti v nemocnicích a jiných zdravotnických zařízeních dobrovolně vyrábějí.

„Aktuální dvě desítky panenek získala nemocnice konkrétně díky spolupráci Kiwanis Clubu Prostějov a domova důchodců v Kralicích na Hané. Počet panenek zdaleka není finální. Celkem do prostějovské nemocnice v nejbližších týdnech poputuje dalších 150 textilních postaviček, které budou dále šířeny také mezi praktické lékaře za účelem další distribuce zejména k sociálně slabým dětem,“ uzavřela mluvčí nemocnice Radka Miloševská. (nemocnice Prostějov)

Poslat nový komentář