Nemocnice nabízí vyšetření vzorků novým systémem

Nemocnice nabízí vyšetření vzorků novým systémem
foto Nemocnice Prostějov

Lékaři, kteří si pro své pacienty nechávají zhotovit analýzu chemických, biochemických a biologických vzorků, mohou nově nabídnout nejpřesnější metody analýzy. V rámci modernizace zakoupilo oddělení laboratorní medicíny nový ultramoderní analytický systém, který měří i látky vyskytující se v biologickém materiálu v tak nízké koncentraci, že by je nebylo možné jinými metodami určit.

Analytický systém je založený na kombinaci kapalinové chromatografie a hmotnostní detekce a jeho pořízení vyšlo na 4,5 miliónu korun.
„Denně na novém přístroji provedeme desítky vyšetření. Můžeme nyní například měřit hladiny antibiotik i jiných léčiv, které se vyskytují ve velmi nízké koncentraci,“ vysvětluje hlavní přínos analytického systému přednosta Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční David Stejskal.
Nový systém umožňuje maximálně rychlou vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii s hmotnostní detekcí. Zdravotníci tak získávají široké možnosti přesných analýz různého typu. Kapalinová chromatografie v rámci systému zajišťuje separaci analyzovaných látek, hmotnostní spektrometrie pak umožňuje tyto separované látky detekovat.
„Hlavními výhodami této metody jsou flexibilita a univerzálnost, výborná citlivost, malá spotřeba vzorku a především rychlost prováděných analýz,“ říká pracovnice Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční Barbora Agatha Halouzková s tím, že moderní systém umožňuje analýzu chemických, biochemických a biologických vzorků z různých odvětví - od průmyslu až po medicínu. (red)

Poslat nový komentář