Kineziotaping pomáhá dětem

Kineziotaping pomáhá dětem
ilustrační foto Nemocnice Prostějov

Nemocnice Prostějov rozšířila nabídku léčebných metod pro dětské pacienty s poruchami pohybového aparátu. Metoda kineziotaping, neboli kineziologické tejpování, zmírňuje bolesti ve svalech i kloubech, zlepšuje kvalitu pohybu, přičemž neomezuje rozsah ani pohyblivost v postižených tkáních. Kineziotapy podporují také krevní i mízní oběh a mají blahodárný vliv na hojení svalových poškození.

„Aplikací kineziotapu - speciální pružné pásky, dokážeme zmírnit otok, snížit bolest, zlepšit kloubní funkce nebo obnovit odtok lymfy. Obvykle je výhodné kombinovat kineziotaping ještě s jinými fyzioterapeutickými postupy,“ vysvětlila vedoucí fyzioterapeutka Centra léčebné rehabilitace Jiřina Kubíková. Tuto metodu, která vznikla v Japonsku a spočívá v nalepování speciálních pružných pásek na pokožku, používá prostějovská rehabilitace od roku 2010. Nyní s aplikací kineziotapu začali zdravotníci u dětí, a to i u novorozenců od šesti týdnů věku.

„Mezi nejčastější indikace u dětí patří podpora vadného držení těla například plochonoží, nastavení optimálního tonu svalstva, ovlivnění pooperačních jizev nebo stimulace správného postavení v kloubech i u poúrazových stavů, a to včetně antiedematózního účinku,“ uvedla Kubíková s tím, že pro děti se používají speciální obrázkové a ke kůži šetrné kineziotapy. Aplikace nebrání ani denní hygieně či provozování vodních i jiných sportů. Pásky se lepí na několik dnů až týden, je možné je obnovovat až do odeznění potíží.

„Pásky ovlivňují kůži prostřednictvím zvýšeného prokrvení a stimulací kožních nervových zakončení a následného reflexního uvolnění podkoží, fascií a svalů, a tím i odstranění bolesti i případného otoku,“ vysvětlila vedoucí fyzioterapeutka.

Zájemci o kineziotaping nepotřebují k objednání v Centru léčebné rehabilitace Nemocnice Prostějov doporučení dětského nebo jiného odborného lékaře. Lékařskou zprávu s popisem potíží zdravotníci doporučují vzít na ošetření s sebou. Zájemci se mohou objednat na telefonním čísle centra 582 315 356. (Zdroj Nemocnice Prostějov)

Poslat nový komentář