Středomoravská nemocniční loni hospodařila se ziskem 25,8 miliónu korun

Středomoravská nemocniční loni hospodařila se ziskem 25,8 miliónu korun
ilustrační foto

Společnost Středomoravská nemocniční, která v Olomouckém kraji provozuje Nemocnici Prostějov, Nemocnici Přerov a Nemocnici Šternberk, hospodařila v loňském roce se ziskem 25,8 miliónu korun. Oproti roku 2015 vzrostl zisk společnosti o 8,5 miliónu korun. Středomoravská nemocniční rovněž zvýšila tržby o téměř 4 procenta na 1,9 miliardy korun.

V roce 2016 bylo ve třech nemocnicích Středomoravské nemocniční hospitalizováno téměř 50 tisíc pacientů, provedeno přes 16 tisíc operací a narodilo se zde 2763 dětí. O pacienty v těchto nemocnicích pečují téměř dva tisíce zaměstnanců.

„Také rok 2016 se nesl ve znamení investic do budov i technického vybavení. Mezi největší akce patřilo vybudování zcela nové budovy magnetické rezonance v přerovské nemocnici či rekonstrukce Centra léčebné rehabilitace v Nemocnici Prostějov. V prostějovské nemocnici jsme rovněž zahájili provoz nového oddělení následné intenzívní péče pro děti. Ve šternberské nemocnici byla dokončena digitalizace radiodiagnostického pracoviště,“ uvedla předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční Marie Marsová, s tím, že významně investovat se bude letos i v dalších letech.

Pro rok 2017 bude zásadní zahájení realizace výstavby nové budovy interního oddělení v Nemocnici Šternberk. Pro nejbližší období se dále plánuje rekonstrukce dětského oddělení, oddělení LDN a Iktového centra v Nemocnici Prostějov. V Nemocnici Přerov bude dokončena modernizace interního pavilonu, sjednocení komplementu a v plánu je také výstavba parkoviště, včetně rekonstrukce komunikací.

Od roku 2007, kdy trojice nemocnic vstoupila do skupiny AGEL, zde byla proinvestována více než jedna miliarda korun, a to jak reinvesticemi z nájemného, tak z vlastních prostředků Středomoravské nemocniční. „Při uzavření smlouvy jsme se zavázali, že budeme investovat ze svých prostředků, a to částkou minimálně 100 miliónů korun, což jsme splnili již v polovině smluvní doby. V tuto chvíli činí naše přímé investice 127 miliónů. Zbytek částky tvoří takzvané reinvestice z nájemného Olomouckého kraje a společnosti Nemocnice Olomouckého kraje,“ upřesnila Marsová.

„Výše hospodářského výsledku Středomoravské nemocniční odpovídají plánům rozvoje celé skupiny AGEL. Důraz klademe nejen na rozvoj a opravy budov, kde je zdravotní péče poskytována, ale především na kvalitu a bezpečnost poskytovaných služeb,“ komentoval hospodářský výsledek předseda představenstva společnosti AGEL Milan Leckéši. (Zdroj Nemocnice Pv)

 

Komentáře

Pokud je nemocnice v zisku,znamená to,že je to továrna.Otázka jen zní,je a má být nemocnice továrna?Náklady a zisk je jistě důležitá složka každého hospodaření,ale moc bych to nepřeháněl.Aby se z nemocnic nestaly továrny na smrt.

Poslat nový komentář