Vánoční duch zavítá i za pacienty Nemocnice Prostějov

Vánoční duch zavítá i za pacienty Nemocnice Prostějov
foto Nemocnice Prostějov

Vánoční přípravy aktuálně vrcholí ve všech českých domácnostech, a nejen v nich. Koledy, tvoření vánoční výzdoby i přípravu přáníček si aktuálně užívají i pacienti v Nemocnici Prostějov. Na ty, kteří nebudou moci trávit v kruhu rodiny ani Štědrý den, pak čeká i tradiční večeře s rybou a salátem a také nadílka dárků.

„Adventní období a s ním spojené zvyky jsou pro všechny pacienty velmi významné a oblíbené, ať už jsou to děti na dětském oddělení, nebo senioři v léčebně dlouhodobě nemocných. Bez ohledu na věk proto u nás pacienti nepřišli o mikulášskou nadílku a ještě v těchto dnech si mohou vychutnávat tvorbu vánočních dekorací i adventní program,“ vyjmenovává  Marie Jouklová, hlavní sestra Nemocnice Prostějov.

Prostory prostějovské nemocnice již nyní zdobí vlastnoručně vyráběné dekorace a na chodbách i pracovnách oddělení se blýskají nazdobené stromečky. Vánoční atmosféru pak podtrhuje i bohatý vánoční program, který v uplynulých týdnech zahrnul zábavné aktivity i koledování a ještě i v posledním předvánočním týdnu nabídne dvojici adventních koncertů napříč odděleními nemocnice. Těm, kteří nemohou vstát z lůžka, navíc přijde pěvecký sbor Cyrilometodějského gymnázia zazpívat až k lůžku a na programu je zařazeno i vánoční koledování ve vestibulu Nemocnice Prostějov, kdy se koledování u houslí a flétny mohou zúčastnit pacienti i zaměstnanci nemocnice.

Pacienty, kteří nebudou moci trávit v kruhu rodiny ani Štědrý den, pak čeká i tradiční večeře s rybou a salátem a také nadílka dárků, kterou letos zajistí radní města Prostějova. Celkově zůstává na Štědrý den v Nemocnici Prostějov v průměru zhruba 200 pacientů, kteří mají po domluvě s personálem během svátků také možnost návštěv v průběhu celého dne.

„Vánoční svátky jsou svátky kruhu rodiny, a byť se snažíme všem pacientům umožnit, aby byli na Štědrý den doma, někdy to zdravotní stav zkrátka nedovoluje. V rámci našich možností se jim proto snažíme zde v našich prostorách svátky alespoň připomenout a vyjít jim vstříc, pokud mají nějaká přání,“ říká Jouklová s tím, že pro pacienty nemocnice připraví tradiční večeři zahrnující smažené rybí filé a salát doplněný o ovoce. Těm, kteří musí dodržovat dietu, pak bude k dispozici alespoň rybí filé a bramborová kaše.

JEŽÍŠEK NEZAPOMENE ANI NA NEMOCNÉ DĚTI

Dětští pacienti v Nemocnici Prostějov se na Vánoce těší stejně jako ostatní z jejich vrstevníků. Část z nich nebude moci oslavit Štědrý den doma, ale v nemocnici. To ještě neznamená, že ho nebudou mít v kruhu rodiny, s dárky, pohádkami a svátečními dobrotami. Zaměstnanci nemocnice totiž pro hrstku dětí, které každoročně na Štědrý den zůstávají v nemocnici, připravují mimořádný režim.

„Zejména na Štědrý den se snažíme všem dětem umožnit propuštění domů, byť jen dočasně. Pokud to zdravotní stav opravdu nedovoluje, nezbývá než přenést co nejvíce vánoční atmosféry tady k nám na oddělení - ať už je to výzdoba, cukroví, pohádky, dárečky nebo i přítomnost blízkých,“ vysvětluje Jana Dočkalová, vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Prostějov, s tím, že v prostějovské nemocnici tráví Štědrý den každoročně okolo deseti až patnácti dětí. (Zdroj Nemocnice Prostějov) 

Poslat nový komentář