Nový operační mikroskop má oční oddělení Nemocnice Prostějov

Nový operační mikroskop má oční oddělení Nemocnice Prostějov
Foto nemocnice Prostějov

Špičkový oční operační mikroskop švýcarského výrobce LEICA Mikrosystems koupila za téměř dva miliony korun Nemocnice Prostějov pro své oční oddělení. Nahradila tak již zastaralý mikroskop Olympus, s jehož pomocí lékaři odoperovali více jak dvanáct tisíc pacientů.

„Nový mikroskop posunuje kvalitu operací na vyšší úroveň. Má kvalitní optiku, detailní zobrazení s výborným rozlišením, navíc je vybaven i kamerou, která umožňuje sledovat operační výkon i na externím monitoru. V případě potřeby je ho také možné upgradovat o nahrávací zařízení,“ chválí nový mikroskop primář očního oddělení Nemocnice Prostějov Petr Frgál s tím, že nový přístroj je pro pacienty i samotné lékaře každopádně pokrokem a zlepšením standardu.

Operační mikroskop LEICA bude na očním oddělení nejčastěji využíván při operacích šedého zákalu, což je nemoc oka, většinou způsobená stárnutím. Pacientova oční čočka se zakalí a on vidí, jako by se díval přes zamrzající okno či špinavé sklo. Šedý zákal se léčí operativně, kdy pacientova zakalená čočka je nahrazena tenkou, umělou čočkou. Na očním oddělení lékaři ročně odoperují na 500 těchto pacientů.

Oční oddělení bylo v Prostějově otevřeno již v roce 1908. V současnosti se nachází v přízemním pavilonu F, kde o pacienty pečuje šest lékařů a deset sester, kteří zde zajišťují ambulantní provoz ročně pro přibližně čtrnáct tisíc pacientů. Na oddělení lékaři provedou za rok asi sedm stovek operačních zákroků, většina z nich, asi pět set, připadá právě na operace šedého zákalu. Po zákroku odcházejí pacienti domů, jen ve výjimečných případech jsou hospitalizováni na lůžkové části některého z jiných oddělení. (Zdroj Nemocnice Pv)

Poslat nový komentář