Nemocnice volá po nových dárcích krve

Nemocnice volá po nových dárcích krve
ilustrační foto

„Každý řidič dárcem krve“, tak se jmenuje náborová akce, kterou letos opět spustila prostějovská nemocnice. Kampaň probíhá ve spolupráci s místními autoškolami a má za cíl upozornit na to, že jsou to právě účastníci silničního provozu, kteří se ve značné míře podílí na spotřebě cenné tekutiny.

 

„Cílem kampaně není okamžitý nekoordinovaný odběr krve velkého množství dárců, ale průběžná spolupráce s transfúzním oddělením a zabezpečení celoročního přiměřeného zásobení krve naší nemocnice,“ řekl vedoucí lékař odběrového střediska nemocnice Jiří Šlézar, který působí na transfúzní stanici už tři desítky let.

„Zdejší region v posledních třiceti letech disponoval dostatečnou dárcovskou základnou. Pravdou však je, že se současná základna s přibývajícím věkem dárců, výskytem nemocí a relativně nižším zájmem mladých nových dárců postupně zmenšuje. Spotřeba transfuzních přípravků přitom neklesá, ale právě naopak stoupá,“ vysvětlil Šlézar důvod, proč se nemocnice zaměřuje v kampani právě na čerstvé absolventy kurzů autoškoly. S náborem zařízení přišlo poprvé v roce 2007.

„Díky těmto akcím jsme již získali víc než stovku nových dárců,“ dodal Šlézar a doplnil, že z dlouhodobého hlediska je situace pro prostějovský region neudržitelná.

„V letošním roce sledujeme, přes veškeré náborové snahy a aktivity, další mírný pokles. V poslední době nejvíce postrádáme krevní skupiny Rh negativní, ale začíná chybět i Rh positivní. Nejpotřebnější je krevní skupina 0 Rh negativní, kterou ale musíme mezi novými dárci nejdříve vyhledat. Proto potřebujeme, aby k odběrům přicházelo co nejvíce mladých lidí,“ vysvětlil lékař.

Přes veškeré úspěchy v rozvoji medicíny zůstává krev bezplatných dárců nepostradatelnou pro léčbu řady nemocí, provádění složitých operací i záchranu životů při úrazech nebo jiných krevních ztrátách. Nejkritičtější situace v zásobení transfuzními přípravky je přitom právě v letních měsících, kdy řada těch co dávají krev čerpá dovolenou.

„Zvýšit povědomí o potřebě bezplatného dárcovství krve má také blížící se Světový den dárců krve, který byl vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací v roce 2003 a spadá vždy na 14. červen,“ zmínila mluvčí nemocnice Hana Szotkowská. Dárcem se podle ní může stát každý člověk od 18 do 60 let, s váhou nad 52 kilogramů, který v minulosti neprodělal žádný typ infekčního zánětu jater, onemocnění pohlavní chorobou či jiné závažné infekční onemocnění a není v současné době pro žádné onemocnění sledován. (red)

Ilustrační foto: nemocnice

Poslat nový komentář