Novinka v nemocnici: Příbuzné pacienta informuje po telefonu

Novinka v nemocnici: Příbuzné pacienta informuje po telefonu
ilustrační foto

Příbuzní pacientů prostějovské nemocnice se nyní mohou nově informovat o zdravotním stavu svého rodinného příslušníka i telefonicky. Může za to novinka v podobě hesla, které si pacient sám zvolí na začátku své hospitalizace. Heslo pak předá svým nejbližším a ti se po jeho správném sdělení mohou od lékaře telefonicky dozvědět, jak například dopadla jeho operace a zda je pacient v pořádku.

 

Nemocnice zavedla tuto novinku už v létě a doposud ji testovala. Nový systém, na základě kterého se příbuzní mohou domáhat bližších informací o zdravotním stavu, se velmi osvědčil a příbuzní pacientů si ho velmi chválí. „Přestože je prostějovská nemocnice spíše středně velké zdravotnické zařízení okresního typu, mnohdy zde přijíždí pacienti i z širšího okolí. Proto nejen oni, ale hlavně jejich příbuzní nový systém velmi uvítali. Doposud jsme totiž informace o zdravotním stavu mohli sdělovat pouze osobně,“ říká náměstkyně pro nelékařskou péči Středomoravské nemocniční Mgr. Marie Jouklová s tím, že se zavedenou novinkou zároveň klesl počet stížností na neochotu zdravotníků podávat bližší informace „Novinku přivítali nejen příbuzní bydlící daleko, ale také například hendikepovaní nebo imobilní příbuzní pacientů, kteří se nemohli dostavit k osobní konzultaci s lékařem,“ doplňuje náměstkyně.

 

Heslo si volí pacient sám. Nesmí se však jednat o jeho datum narození, rodné číslo nebo jméno. „Pacient je vždy srozumitelně poučen, k jakému účelu bezpečnostní heslo slouží a jak s ním má nakládat. Sám si určí, komu číslo sdělí,“ doplňuje náměstkyně s tím, že příbuzným po telefonu lékaři oznamují pouze sdělitelné informace. „V případě, že je pacientův stav vážný, informaci sdělíme až osobně,“ vysvětluje Marie Jouklová. Stejně tak lékař nesdělí bližší informace v případě, že si není zcela jistý totožností oprávněné osoby. „Například když žadatel odpovídá příliš váhavě,“ objasňuje náměstkyně.

 

Novinka, na základě které se příbuzní pacientů mohou domáhat bližších informací o zdravotním stavu, zavedly kromě prostějovského zdravotnického zařízení také ostatní nemocnice společnosti Středomoravská nemocniční – Nemocnice Přerov i Nemocnice Šternberk.

(red)

Poslat nový komentář