Nezaměstnanost klesá, na Prostějovsku nejnižší v celém kraji

Nezaměstnanost klesá, na Prostějovsku nejnižší v celém kraji
ilustrační foto

Květnový pohled na čísla týkající se nezaměstnanosti je pro náš region příznivý. V porovnání s ostatními okresy jde o nejnižší procentuální hodnocení. Nezaměstnanost se zastavila na 7,4 procentech. O jedno volné místo se hlásí více než 23 lidí.

V pohledu na krajskou nezaměstnanost má prostějovský region setrvale nejnižší procentuální hodnocení, nezaměstnanost se zde pohybuje na 7,4 procentech. Z pohledu meziměsíčního hodnocení je jasné, že lidí bez práce je o 0,4 procentního bodu méně než v dubnu. V evidenci prostějovského úřadu práce je v současnosti 5 826 žadatelů o práci. Volných míst je 250 a na jedno volné místo připadá více než 23 žadatelů. Nejhorší situace je na Jesenicku. O jednu pracovní pozici se uchází více než 30 lidí bez místa. Region přesto dosáhl nejvyšší meziměsíční změny, počet lidí bez pracovního zařazení snížil o 1,4 procentního bodu.

Jaká práce je tedy k mání? „Na konci května bylo v databázi volných míst nejvíce pracovních příležitostí pro kvalifikované dělnické strojírenské profese (soustružníky, zámečníky, svářeče a nástrojaře), obchodní zástupce a pracovníky v oblasti pojišťovnictví, strážné, vrátné a recepční, kuchaře, číšníky, prodavače, strojírenské techniky a řidiče nákladních automobilů. S příchodem letní sezóny se objevily v hojnějším počtu i nabídky práce pro stavební dělníky, zedníky a stavební techniky,“ uvedla Petra Šimíčková z krajské pobočky Úřadu práce v Olomouci.

Podle dnešní krajské statistiky je jasné, že ke snížení stavu nezaměstnanosti došlo ve všech okresech Olomouckého kraje. Největší meziměsíční pokles hlásí Olomoucko, kde se počet nezaměstnaných snížil o 506 osob. V současné době nabízí nejvíce volných míst zábřežská společnost SULKO s. r. o a firma Futures Contproduct s.r.o. z Vranovic na Prostějovsku, která hledá desítku montážních pracovníků na výrobu obytných kontejnerů. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

 

 

Poslat nový komentář