Nezaměstnanost v kraji je nejvyšší od roku 2000

Nezaměstnanost v kraji je nejvyšší od roku 2000
ilustrační foto

 

V lednu bylo v Olomouckém kraji bez práce přes 46 tisíc lidí, nejvíc od vzniku krajského uspořádání před čtrnácti lety. V Prostějově bylo na úřadu práce k 31. lednu evidováno 6671 lidí.

Připadalo na ně 328 volných míst, převážně v oborech, kde je velká fluktuace zejména v důsledku malých výdělků. Na Prostějovsku dosáhla nezaměstnanost 8,7 procenta. I tak na to nejsme v kraji nejhůř. Na jedno volné pracovní místo připadá v kraji 36 uchazečů, v Olomouci je to 33, v Jeseníku dokonce 86, což je nejvíc v celé republice.

"V lednu jsme měli v evidenci už 46 404 osob, což je bohužel smutný rekord. Toto číslo je nejvyšší za posledních 14 let, kdy fungují kraje," řekl Jaroslav Mikšaník z olomoucké pobočky úřadu práce. V lednu počet lidí bez práce vzrostl o více než tři tisíce. "V průběhu dalších měsíců očekáváme, že nezaměstnanost ještě poroste," upozornil Mikšaník. Nejvíce pracovních příležitostí je aktuálně pro nejrůznější strojírenské profese. Firmy také hledají řidiče nákladních automobilů, kuchaře, číšníky, prodavačky či vrátné. V nezaměstnanosti si Olomoucký kraj dál drží třetí nejhorší příčku v republice. Za námi jsou jen kraje Ústecký a Moravskoslezský.

K 31. 01. 2014 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) na svých krajských pobočkách a jejich kontaktních pracovištích celkem 629 274 uchazečů o zaměstnání a 36 394 volných pracovních míst. (ber)

Poslat nový komentář