Prostějovsko vykazuje nejnižší podíl nezaměstnaných

Prostějovsko vykazuje nejnižší podíl nezaměstnaných
ilustrační foto logo

Nejnižší podíl nezaměstnaných za prosinec 2017 tradičně hlásí okres Prostějov (2,8 %). Ten jako jediný vykazuje nezaměstnanost nižší, než v ČR.

Naopak nejvíce se s nezaměstnaností potýkají v okresech Jeseník (7,2 %) a v Přerově (5,4 %).

„Musím říci, že mám velkou radost z našeho regionu a těší mě vznik každé nové pracovní příležitosti pro obyvatele. V průmyslové zóně se do budoucnosti počítá s rozšířením jedné stávající firmy a vznikem dvou dalších. V nabídce tak budou stovky nových pracovních míst a to je opravdu velice pozitivní zpráva pro všechny. Průmyslová zóna má své opodstatnění,“ usmívá se primátorka Alena Rašková.

Kolik uchazečů se tedy „dělí“ o jedno volné místo?

Nejméně je to tradičně v Prostějově. Tady matematický výpočet hlásí 1,6 osoby na jedno volné místo. 

Nelichotivé prvenství na pomyslném žebříčku hodnocení má bohužel opět okres Jeseník. O jednu pracovní pozici žádá šest lidí bez místa.

V celkovém pohledu Olomouckého kraje na jedno volné pracovní místo připadají dva uchazeči.

„Můžeme konstatovat, že v prosinci 2017 vzrostl v Olomouckém kraji celkový počet uchazečů o zaměstnání o devět procent, počet hlášených volných pracovních míst klesl o dvě procenta,“ informuje dále o celkových číslech Jaroslav Mikšaník, analytik trhu práce Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci. Jak potvrzuje, ve všech okresech došlo k nárůstu počtu nezaměstnaných, nejméně se tato situace dotkla regionu Prostějova.

(Čerpáno z Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci)

Poslat nový komentář