Jiří Krampol a Petr Michek otevřeli občanskou poradnu

Jiří Krampol a Petr Michek otevřeli občanskou poradnu
ilustrační foto občanská poradna

Od začátku listopadu 2016 funguje v Prostějově Občanská poradna Jiřího Krampola a Petra Michka. Poskytuje službu základního sociálního poradenství, rady, informace a pomoc lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci nebo kterým taková situace hrozí. Poradna rovněž usiluje o to, aby občané netrpěli neznalostí svých práv a povinností nebo dostupných služeb, zejména sociálních.

Zeptali jsme se Jiřího Krampola i Petra Michka na impuls, který je vedl k založení Občanské poradny v Prostějově.

Odpovídá Jiří Krampol:

Myšlenka založení občanské poradny v Prostějově dozrávala postupně a nevznikla náhodně. Čím je člověk starší, tím více se obrací do minulosti, do svého dětství a dospívání. Dříve, když člověk zestárnul, tak odešel tzv. „na výměnek“, a děti se o své rodiče postaraly. Dnes už v zemědělství pracují necelá dvě procenta obyvatelstva a většina obyvatel, když zestárnou, hledá pobyt a péči v domovech sociální péče (v domovech seniorů), kde je o ně dobře postaráno. Když vystupuji na zájezdech po Čechách a po Moravě, tak mnohokrát vyslechnu různé životní osudy a často jsem dospěl k závěru, že kdyby tito lidé byli zavčas informováni, tak by se jejich život mohl odvíjet jinak. A od této úvahy již nebylo daleko k myšlence založit občanskou poradnu, která by poskytovala bezplatné rady a služby zejména seniorům, kteří mnohdy v dnešním světě tápou a neví si rady.

Odpovídá Petr Michek:

S Jiřím Krampolem se znám již řadu let a jsme dobří přátelé. V okrese Prostějov jsme spolu navštívili řadu sociálních zařízení, kde v rámci programu "Stáří je stav mysli" jsme přispěli ke kulturnímu obohacení života v domovech seniorů a kde jsme mnohokrát vyslechli zajímavé lidské osudy. Jelikož mám silné sociální cítění a sám se starám o svoji ovdovělou 84letou maminku a osudy lidí mi nejsou lhostejné, tak jsme společně s Jiřím Krampolem dospěli k závěru, že je nutné něco udělat pro lidi, zejména pro ty co se většinou, ne vlastní vinou, ocitají na okraji společnosti, které ohrožuje dluhová past, exekuce a následná chudoba. Výsledkem našich úvah jak pomoci, byla myšlenka zřízení občanské poradny v Prostějově.

„Společně se těšíme na slavnostní otevření Občanské poradny v pátek dne 3. března 2017 ve Společenském domě v Prostějově, kde pro veřejnost vystoupí Jiří Krampol, Radim Uzel a jejich hosté,“ zvou protagonisté. (PR)

Poslat nový komentář