Zůstanou obchody ve svátky zavřené?

Zůstanou obchody ve svátky zavřené?
ilustrační foto

Ve sváteční dny zavřeno. Tak by mohla vypadat situace o sedmi státních svátcích ve velkých obchodních řetězcích. Senátoři včera schválili návrh na zákaz prodeje ve svátek.

Senátoři včera schválili návrh Františka Bublana (ČSSD) na zákaz prodeje v obchodech v celkem sedmi státních svátečních dnech. Omezen má být také prodej na Štědrý den. Pokud obchody přece jen otevřou, může jim hrozit tučná pokuta. Při prvním překročení zákazu sankce do jednoho milionu korun, při dalších až pět milionů, informoval server Novinky.cz.  Zákaz se má týkat hned prvního dne v roce, Velikonočního pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a obou vánočních svátků. Na Štědrý den bychom si mohli nakoupit pouze dopoledne. Cílem návrhu je přiblížit vztah zaměstnavatel - zaměstnanec k evropským normám.

Jak se na návrh dívají samotné obchody? Například podle mluvčí řetězce Lidl Jitky Vrbové, společnost návrh vítá.

„Zavřené prodejny pro nás nejsou ničím neznámým. Již nyní mívají prodejny Lidl v některé svátky v roce zavřeno a tento krok velmi pozitivně vnímají i zaměstnanci našich prodejen. Jsme přesvědčeni, že omezení otevírací doby by na obratech firmy nemělo zásadní vliv, neboť obraty ze svátků by se rozdělily do ostatních dnů.“ Spokojensot svých zaměstnanců má na mysli také obchodní řetězec Tesco. Podle mluvčího Jiřího Marečka je vedení společnosti, v otázce otevírací doby schopno, i bez zákonných omezení, najít odpovídající kompromis, který vyhovuje oběma jak zákazníkům, tak zaměstnancům.

„Pro příklad, na Štědrý den máme zavřeno již od dvou hodin odpoledne, zavřeno je také  25. prosince či na Nový rok. Na základě našich zkušeností můžeme ale zároveň potvrdit, že u ostatních svátků během roku zákazníci preferují otevřené obchody. V případě prodloužené otevírací doby či rušnějších dnů Tesco posiluje svůj tým o brigádníky, před Vánocemi a Velikonocemi přicházejí pravidelně na pomoc také zaměstnanci z centrály společnosti a managementu. Důležité je také dodat, že někteří zaměstnanci práci ve svátky vyhledávají. Je za ni totiž stoprocentní příplatek. Týká se to především pracovníků, kteří už mají odrostlé děti, nebo naopak mladších lidí ještě bez rodin.“

Návrh nového zákona ještě musí projít řadou schvalovacích procesů. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář