Absolvent RG a ZŠ města Prostějova z Číny přivezl zlato. Gratulujeme!

Absolvent RG a ZŠ města Prostějova z Číny přivezl zlato. Gratulujeme!
Foto
Další fotky: 
Absolvent RG a ZŠ města Prostějova z Číny přivezl zlato. Gratulujeme!

Bývalý student prostějovského gymnázia Jiří Doseděl se zúčastnil vědecké soutěže CASTIC 2018 z Čchung - Čchingu v jihozápadní Číně přivezl zlatou medaili. 

CASTIC (China Adolescents Science and Technology Innovation Contest) je jednou z největších světových studentských vědeckých soutěží, které se tento rok účastnilo více než 500 čínských studentů a okolo 100 studentů z 24 zemí celého světa, a jedná se tedy o mimořádný úspěch. Jiří Doseděl reprezentoval své gymnázium s prací Úloha proteinu WRNIP1 při udržování genomové stability, která byla na celostátní přehlídce SOČ (středoškolská odborná činnost) v Olomouci vyhodnocena jako druhá nejlepší práce v oboru BIOLOGIE. Na tomto projektu pracoval již během studia na gymnáziu, kde mu byl umožněn individuální vzdělávací plán, aby tak mohl navštěvovat laboratoř Masarykovy univerzity v Brně. 

„Před samotnou soutěží si Jiří musel připravit posterovou prezentaci své práce i v anglickém jazyce a tu následně obhájit v odborných diskusích s porotci, kteří pocházeli z řad předních vědeckých kapacit. K reprezentaci projektu v Číně jej vybrala porota SOČ a pozvání pro české studenty pak dostal Český svaz vědeckotechnických společností na základě dlouhodobé spolupráce s čínským partnerem. Do Číny letos jeli čtyři studenti českých škol a získali tři zlaté medaile z deseti,“ vysvětlila jeho bývalá třídní učitelka Radka Mikešová.

Doseděl v květnu 2018 odmaturoval s výborným výsledkem na Reálném gymnáziu a základní škole města Prostějova a nyní studuje na Masarykově univerzitě v oboru Biochemie. 

„Na Jirku je celé gymnázium patřičně pyšné a jeho projekt je vystaven ve vestibulu školy. Zde si jej může přečíst každý student naší školy. Věřím, že pro některé bude Jirka velkým vzorem a budou chtít navázat na jeho úspěch,“ uzavírá hrdě jeho bývalá třídní učitelka Mikešová. (Zdroj R. Mikešová)

Poslat nový komentář