Město chystá zadávací řízení na zajištění péče o zatoulané psy

Město chystá zadávací řízení na zajištění péče o zatoulané psy
ilustrační foto PvNovinky.cz

 

Do konce roku 2013 má Prostějov uzavřenou smlouvu na umístění odchycených psů s útulkem Voříšek v Čechách pod Kosířem. Radní se na poslední schůzi zabývali nabídkou provozovatele útulku ve Slezských Pavlovicích k umístění odchycených psů. Moc šancí jí ale nedávají.

 

Útulek  ve Slezských Pavlovicích u Bruntálu nabídl městu umístění zatoulaného psa za jednorázový poplatek 5 tisíc korun s tím, že v ceně je zahrnuta doprava zvířete do zařízení, veterinární prohlídka, zveřejnění na webových stránkách a umístění až do doby osvojení novým majitelem.

"Voříšku je za umístěné psy placena měsíčně paušální částka 39 tisíc korun bez ohledu na jejich počet. Průměrně je každý měsíc odchyceno v Prostějově asi 9 zatoulaných psů, řešení jednorázovým poplatkem za jednoho psa by tak stálo město o mnoho víc. Problematická je také 120 kilometrová vzdálenost Slezských Pavlovic od Prostějova,“ uvedla Ivana Hemerková, náměstkyně primátora. „Pevně doufám, že město tuhle nabídku nepřijme. Je mi 76 let, mám psa, který se mi už jednou zaběhl, někdo ho odvázal, když jsem ho nechala na chvíli u obchodu. Nedokážu si představit, jak bych si pro něj jela někam k Bruntálu. Jednak nemám auto, druhak absolvovat 260 kilometrů vlakem a autobusem, to by byl výlet na dva dny. A ani bych na něj neměla peníze,“ řekla PvNovinkám Helena Šrámková.

V loňském roce bylo v útulku v Čechách pod Kosířem umístěno 120, letos zatím 75 psů.

„V rámci vypsání veřejného zadávacího řízení na zajištění péče o zatoulané psy v roce 2014 bude  k předložení nabídky osloven i psí útulek ve Slezských Pavlovicích,“ potvrdila informaci mluvčí magistrátu Jana Gáborová. (red) 

Komentáře

S tím nemohu souhlasit, v Čechách se o psy starají léta a dobře. Majitelé jsou sami dlouholetými chovateli psů, mají své podnikání a útulek vybudovali na vlastní náklady. Péče o psy je tam příkladná a prostředí perfektní. Doporučuji se tam zajet podívat a navštívit i nějaká další zařízení.  Byla jsem ve spoustě útulků po celé republice a vím, o čem mluvím. Katastrofické podmínky třeba v Dětmarovicích, odkud  jsem před lety odvezla fenu křížence i s pár hodin starými štěňaty - rodila zahrabaná ve výběhu v kotci a "ošetřovatelé" o tom neměli ani potuchy. Nakonec útulek zavřeli a zbytek psů poodvážela Liga na ochranu zvířat - víc než polovina jich tehdy umrzla, nebo zdechla hlady. A to se tam točily úpĺně jiné peníze. Stejné je to v Olomouci, kde po 3 týdnech karantény psa nepoznáte, protože je v novém prostředí a "nežere". Naproti tomu útulek v Přerově, který patří městu, je velmi dobrý.  

V každím případě nevím, že by na Voříšek v Čechách pod Kosířem byla jakákoli stížnost.

na jednu stranu je opravdu nesmysl spolupracovat s utulkem, který je tak daleko, ale pořád asi lepší než spolupracovat s utulkem v Čechách pod Kosířem kde jde majitelům jen o zisk.

Poslat nový komentář