Poplatky za odpad budou stejné jako letos či v předešlých třech letech

Poplatky za odpad budou stejné jako letos či v předešlých třech letech
ilustrační foto ber

Rada města Prostějova na svém posledním jednání posoudila výšku sazby za likvidaci odpadů a rozhodla, že v roce 2017 sazby ponechají ve stejné výši jako v letošním roce. Již pátým rokem se poplatek nenavyšuje.

„Je třeba zdůraznit, že základní sazba místního poplatku za odpad na rok 2017 nebude zvýšena, činí tedy 600 korun na osobu a rok, stejně tak jako vloni. Osoby starší 65 let zaplatí 492 korun. Splatnost poplatku je k 30. 6. 2017,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Pospíšil. Podle jeho vyjádření je pro rok 2017 v rozpočtu města na zabezpečení likvidace komunálního odpadu navržena částka 43,5 milionu korun, v roce 2016 byl ke dni zpracování materiálu vybrán místní poplatek za komunální odpad ve výši 23 010 tis. korun.

„Také osvobození a úleva od poplatku na rok 2017 bude stejné jako v roce minulém s tím, že nárok na osvobození nemá poplatník, kterému byl poplatek uhrazen formou sociálních dávek,“ doplnil Pospíšil a přidal, že i nadále platí dvojí poplatková povinnost pro vlastníky bytů nebo rodinných domů, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba a kteří mají současně trvalý pobyt na území města Prostějova. Tito vlastníci platí poplatek jak z titulu trvalého pobytu, tak z titulu vlastnictví bytu nebo rodinného domu, tedy hradí poplatek minimálně dvakrát.

Rada města Prostějova doporučuje zastupitelům vydat Obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. (red)

Poslat nový komentář